Jelenleg több mint 8 milliárd ember él a Földön, de a 11 milliárdot is elérheti a népesség száma a jövőben
Fotó: Shutterstock

Mennyi embert képes eltartani a Föld? Kiszámolták

A 8 milliárd főt haladta meg a világ népessége tavaly. Azonban az évszázad végére 11 milliárdra emelkedhet a Föld lakosságszáma az ENSZ becslései szerint. Az adatok fényében felmerül a kérdés: mégis menyi embert képes eltartani a bolygónk?


Az „ipari” szimuláció eredménye

Francia tudósok próbálták kiszámolni, legfeljebb mennyi embert lehet képes eltartani a Föld a jövőben. Ők a két szélsőséges forgatókönyvvel kalkuláltak. Az első azt feltételezi, hogy a műtrágyák használatának lehetősége korlátlan, viszont a hús és a tejtermékek aránya a globális élelmezésben 35 százalékról 15 százalékra csökken a jövőben. Ebben az esetben a jégmentes területek 40 százalékát elfoglaló mezőgazdaság legkevesebb 8, legfeljebb 20 milliárd ember ellátására lehet képes. Azonban az ilyen, „ipari” termelés jelentős környezeti költségekkel járhat, és a nitrogénszennyezés átlépheti a biztonságos határát. A nitrogén a műtrágyák alapanyaga, de termelése és a felhasználása is okozhat szennyezést.

Nem rendelkezünk elég jó ismeretekkel a globális nitrogénszennyezés lehetséges negatív hatásairól. A Föld rendszere késleltetett visszacsatolásokat generál, amelyek negatívan befolyásolhatják a talaj minőségét és a mezőgazdasági termelékenységet

- idézi Petros Chatzimpiros-t, a Párizsi Diderot Egyetem munkatársát a Magyra Mezőgazdaság.

A biogazdálkodás lehetősége

A másik forgatókönyv azzal számol, hogy a jelenlegi mezőgazdasági területeken biogazdálkodás fog zajlani a jövőben. Így 3-14 milliárd ember táplálására lehet képes a bolygónk, amennyiben a fentebb említetthez hasonló mértékben csökken az étrendekben a hús és a tejtermékek aránya. Emellett fontos lenne a mezőgazdasági rendszerek megfelelő kezelése is a korábban felhasznált nitrogén kimosódásának megakadályozása miatt.

Eredményeink szerint a bioélelmiszer-termelésnek van a leginkább fenntartható hatása a bolygóra. Az így táplálható emberek számának felső határa alacsonyabb, mint az ipari szimulációkban, de a biogazdálkodás képes megfelelni a 21. század népesedési kihívásainak

- jelentette ki Chatzimpiros.

Már India lehet a világ legnépesebb országa

Egyébként a korábbi adatokra épülő modellek alapján egészen biztos, hogy helyet cserél egymással a két legnépesebb ország a világ népességlistájának az élén. Egyes számítások szerint erre már az előző napokban sor került, de más kalkulációk alapján is csak néhány hetet kell rá várni. Az AP hírügynökség megjegyzi, Kína az 1950-es évektől a világ legnépesebb állama, az ő elsőségüket vehet most el India.

Korábban a szakemberek arra számítottak, India csak az évtized végére lesz a legnépesebb ország. Azonban a trónfosztás időpontja előrébb került, miután Kína népességének gyors növekedése váratlanul lelassult, pedig már hét éve felhagytak az egykepolitikájukkal. Jelenleg a két ország lakossága nem sokkal maradhat el a 1,45-1,45 milliárd főtől.

Kína az utóbbi években a világ második legnagyobb gazdasága lett az Egyesült Államok után. A sikerükhöz hozzájárult az ország rendkívül nagy lakosságszáma is. Azonban India térnyerése a demográfiai fronton nem jelenti azt, hogy ők is a kínaihoz hasonló utat fogják bejárni. A népességdinamikán kívül számos egyéb tényezőtől függ, mire jut az ország gazdasága.

Ne hagyd ki!