Lehet jövője az erdei gombatermesztésnek
Fotó: Shutterstock

A jó pénz mellett több más előnyük is van az erdei gombáknak

A világ élelmezési problémáinak enyhítéséhez is hozzájárulhatnak az erdei gombák. Az erdők hasznosítása a gombatermesztésben az éghajlatváltozás elleni harcot is támogathatja. Egyes gombafajok pedig segíthetnek a műanyagok visszaszorításában is.


Lehet jövője az erdei gombatermesztésnek

A Stirlingi Egyetem kutatóinak friss tanulmánya szerint emberek millióinak lehetnének értékes táplálékai és tápanyagforrásai a fák mellett termesztett ehető gombák. Emellett a fogyasztható ektomikorrhiza-gombák erdei termesztése hektáronként akár 12,8 tonna szén-dioxidot is megköthet évente, így kedvezően befolyásolhatná az éghajlatváltozást. Továbbá mérsékelheti a mezőgazdasági termelés térnyerése miatti erdőirtások méretékét, sőt, ösztönözheti a faültetéseket is.

Ez pedig óriási előny, mert ennek az élelmiszernek az előállítása aktívan hozzájárulhat az éghajlat-változás mérsékléséhez. Ha ezt összehasonlítjuk más nagyobb élelmiszer-csoportokkal, akkor ez az egyetlen, ami ilyen járulékos előnyökkel jár, minden más fő élelmiszer-kategória üvegházhatású gázok kibocsátásával jár a termelés során

- idézi Paul Thomas vezető kutatót a HVG.

A számítások szerint, ha az erdei gombatermesztést erdőgazdálkodással kombinálnák, az előbbi előnyei még jelentősebbek lehetnének. Ráadásul akár 18,9 millió embernek elegendő élelmiszert lehetne így termelni. Azonban úgy tűnik, a termelés technológiája egyelőre kiforratlan.

Erdei gombából készült anyagok válthatnak ki műanyagokat

Az élelmezés mellett más területen is segíthetnek az erdei gombák. Napjaink egyik nagy kérdése, mi legyen a műanyagokkal. Az abból készült tárgyak nagyon lassan bomlanak le, és szennyezik a környezetet. Kutatók szerint a probléma megoldásához hozzájárulhat a hazánkban is igen elterjedt Fomes fomentarius nevű gombafaj, azaz a bükkfatapló. A belőle készült anyagok több esetben kiválthatják a műanyagokat.

A műanyagokból hulladékhegyek képződhetnek, melyek a környezetre káros hatással vannak. Azonban a gombából készülő anyagok biológiailag hamar lebomlanak, és egyébként is újrahasznosíthatók. A bükkfatapló különösen alkalmas a feladatra, hiszen különféle tulajdonságú anyagok hozhatók belőle létre: például puha, szivacsos, kemény és fás.

A gomba felhasználhatósága

A fatörzs oldalából növő gombafajt évezredek óta tűzgyújtásra használják, hiszen könnyen gyullad.

A Science Advances folyóiratban közölt kutatásból kiderül, a Fomes fomentarius különlegessége, hogy háromrétegű. A rétegeknek eltérő tulajdonságaik vannak, így a felhasználhatóságuk is különböző. Például a kemény külső héj használható szélvédők ütésálló bevonataként, a puha középső rész képes lehet utánozni a bőrt, a harmadik állaga pedig fás.

A Verge emellett arról ír, növekszik az érdeklődés a gombaalapú csomagolóanyagokra, a textíliákra és az építőanyagokra. Továbbá egy gombafonalakból készült fejhallgató prototípusa már elkészült.

Azonban nem várható, hogy a bükkfatapló egy csapásra megoldja a műanyagproblémát. Azért sem, mert a betakarítása az erdőkből túl nagy kárt tenne a környezetben. Valamint érdemes lenne módosítani a gomba genomját, hogy az előnyös tulajdonságai hangsúlyosabbak legyenek. Továbbá tartósabbá kellene tenni a belőle készült anyagokat.

The Conversation

Ne hagyd ki!