Eddig leginkább tűzgyújtásra használták a könnyen gyulladó gombafajt
Fotó: Shutterstock

Itthon is elterjedt gombával váltanának ki műanyagokat

Több fajta anyag készíthető egy Magyarországon is gyakori, erdei taplógombafajból, amelyekkel akár műanyagok is kiválthatók lehetnek. Ráadásul a hulladékkérdést is megoldhatják, hiszen biológiailag lebomló termékek.


Erdei gombából készült anyagok válthatnak ki műanyagokat

Napjaink egyik nagy kérdése, mi legyen a műanyagokkal. Az abból készült tárgyak nagyon lassan bomlanak le, és szennyezik a környezetet. Kutatók szerint a probléma megoldásához hozzájárulhat a hazánkban is igen elterjedt Fomes fomentarius nevű gombafaj, azaz a bükkfatapló. A belőle készült anyagok több esetben kiválthatják a műanyagokat.

A műanyagokból hulladékhegyek képződhetnek, melyek a környezetre káros hatással vannak. Azonban a gombából készülő anyagok biológiailag hamar lebomlanak, és egyébként is újrahasznosíthatók. A bükkfatapló különösen alkalmas a feladatra, hiszen különféle tulajdonságú anyagok hozhatók belőle létre: például puha, szivacsos, kemény és fás.

A gomba felhasználhatósága

A HVG hozzáteszi, a fatörzs oldalából növő gombafajt évezredek óta tűzgyújtásra használják, hiszen könnyen gyullad.

A Science Advances folyóiratban közölt kutatásból pedig kiderül, a Fomes fomentarius különlegessége, hogy háromrétegű. A rétegeknek eltérő tulajdonságaik vannak, így a felhasználhatóságuk is különböző. Például a kemény külső héj használható szélvédők ütésálló bevonataként, a puha középső rész képes lehet utánozni a bőrt, a harmadik állaga pedig fás.

A Verge emellett arról ír, növekszik az érdeklődés a gombaalapú csomagolóanyagokra, a textíliákra és az építőanyagokra. Továbbá egy gombafonalakból készült fejhallgató prototípusa már elkészült.

Azonban nem várható, hogy a bükkfatapló egy csapásra megoldja a műanyagproblémát. Azért sem, mert a betakarítása az erdőkből túl nagy kárt tenne a környezetben. Valamint érdemes lenne módosítani a gomba genomját, hogy az előnyös tulajdonságai hangsúlyosabbak legyenek. Továbbá tartósabbá kellene tenni a belőle készült anyagokat.

Nem növény és nem állat

Egyébként a gombák nem növények, hiszen az élővilág egy önálló országát alkotják. Egyes fajainak fontos szerepük lehet például a mellrák elleni küzdelemben. A fogyasztásra alkalmas példányok pedig erősíthetik az immunrendszert, és csökkenthetik a vastagbél-, mell-, gyomor- és prosztatarák kockázatát. Ezenkívül D-vitamint és hosszú szénláncú poliszacharidokat is tartalmaznak, amelyek segíthetnek a nátha leküzdésében. A megfelelő gomba tápértékéhez úgy is hozzá lehet jutni, ha megfőzik, nem szabad nyersen fogyasztani.

The Conversation

Ne hagyd ki!