Ínycsiklandó kínai hernyógombák egymás hegyén hátán egy fa felületen
Fotó: Shutterstock

A neve nem éppen gusztusos, de óriási biznisz van benne

Mit tennél, ha egy gomba megtámadná a testedet, és elkezdene belülről felzabálni? Horrorisztikusan hangzik, de minden évben pontosan ez történik egy lepkefaj lárváival. A végeredményt pedig aranyárban mérik az emberek.Élet a halálból

Egy meglehetősen különleges gombafajtáról, a kínai hernyógombáról van szó, amely éjjeli lepkék lárváját használja gazdatestnek. Ahogy a gomba elkezd kihajtani a lárva belsejében, szépen fokozatos belülről felemészti, megöli, és mumifikálja. Amint teljesen kifejlődött, a lárva fején keresztül feltör a föld felszínére, stílusosan kikeletkor.

A kínai hernyógomba a természetben évente csupán néhány hétig, Nepál, Tibet, India és Bhután távoli régióiban terem.

Évezredek óta használják jótékony egészségügyi, egyebek között energetizáló, élénkítő és immunerősítő hatásai miatt. Egyesek úgy vélik, a férfiak hálószobai teljesítményén is javít. Az emberek régen levesbe főzték bele a nem túl étvágygerjesztő nevet viselő gombát, esetenként tonikként fogyasztották.

A fordulópont az 1990-es és 2000-es években jött el, amikor a gomba piaci értéke az egekbe szökött a kínai gazdaság és a kínai háztartások vagyonának növekedése miatt. Utóbbiak végül a betakarított gombamennyiség robbanásszerű gyarapodásához vezettek.

Herny\u00f3gomb\u00e1k egy asszony kez\u00e9ben

Fotó: Shutterstock

Hernyóarany

Amikor cikkünk elején az aranyat emlegettük, kicsit ferdítettünk az igazságon. A valóság az, hogy a gomba értéke saját súlyához viszonyítva az arany árának háromszorosát is elérheti. Szerencsésebb esetben egy gramm hernyógombához akár 30 dollárért is hozzá lehet jutni, de inkább 125 dolláros (40 ezer forint) vételárra kell számítaniuk a hernyógomba-rajongóknak.

Mivel nagyon kevés helyen él meg, rövid ideig terem és egyre nagyobb rá az igény, ezért egyre gyakrabban fizetnek csillagászati összegeket a hernyógombáért.

2017-ben például a kiváló minőségű darabok kilogrammonként 140 000 dollárért, azaz nagyjából 45,6 millió forintért keltek el. Akkora biznisz van a gombákban, hogy egyes becslések szerint a Tibeti-fennsíkon található háztartások jövedelmének 80 százalékáért felelnek. Nepál egyik kerülete 2016-ban 4,7 millió dollárnyi hernyógombát értékesített, ami 12 százalékkal több, mint az éves költségvetése.

Előrejelzések szerint az elkövetkező években még értékesebbek lesznek a gombák. Ez főleg annak köszönhető, hogy a klímaváltozás és a gyűjtők kapzsisága, a túlzásba vitt betakarítási folyamatok miatt évről-évre egyre kevesebb gomba terem.

Ne hagyd ki!