Kérdőjel egy sikátorban. Vajon mi a világ legértékesebb folyadéka?
Fotó: Unsplash

Forintban milliárdokba kerül egy liter a világ legdrágább folyadékából

Létezik egy apró, mégis rendkívül veszélyes állat, ami főként az izraeli Negev-sivatagban tengeti mindennapjait. A palesztin sárga skorpióról van szó. Cikkünk főszereplőjének olyan értékes a mérge, hogy akár 11,7 milliárd forintot is megadnak egyetlen gallonjáért (3,78 liter).


A sivatag kincse

A palesztin sárga skorpió (Leiurus quinquestriatus) több szempontból is különleges állat. Mérge elképesztően gyorsan hat, akár egy gyermekkel is képes végezni. Felnőtteknél nem halálos, de biztosan rossz napod lesz, ha fejés közben megcsíp egy ilyen skorpió. És hogy miért emlegetjük a fejést? Nos, azért, mert amellett, hogy a skorpió mérge halálos, rendkívül értékes is, méghozzá a benne található alkotóelemek miatt. Ilyen például a klorotoxin, amely segít az agysejtekben és a gerincben lévő rákos sejtek konkrét helyének és méretének meghatározásában. Emellett a skorpiók segítettek már a maláriával fertőzött szúnyogok és a csontbeteg patkányok meggyógyításában is. Ezek a tapasztalatok rendkívül nagy segítségnek bizonyultak az emberi gyógyászat terén is. Ez az egyik oka annak, hogy egyetlen gallon skorpióméreg 39 millió dollárt, átszámítva közel 11,7 milliárd forintot ér. A másik az, hogy baromi nehéz lefejni a skorpiókat.

Big biznisz? Very Big!

Szóval azt mondjátok, hogy elég lefejni cirka négy liter skorpiómérget, és milliárdos leszek? Felmerülhet ez a kérdés, amire a válasz: igen. A gond csak az, hogy nem egy egyszerű folyamatról van szó. A palesztin sárga skorpiókat a mai napig kézzel fejik, ugyanis jelenleg nem létezik hatékony automatizált megoldás. Ráadásul egyetlen skorpióból maximum kettő milligramm mérget lehet egyszerre kinyerni. Gyors matek, és ki is derül, hogy egy gallon méreghez 2,64 milliószor kellene megfejned a skorpiódat. Persze megéri, hiszen egyetlen csepp méreg nagyjából 40 ezer forintot ér.

Egyes cégek már próbálkoznak automatizált fejőgépekkel, de egyelőre komolyabb áttörés nem született a nem túl népes piacon. Lehet, hogy ez egy kiaknázatlan aranybánya? Ki kell ábrándítsunk, ez nem ilyen egyszerű. Valószínűleg 2-300 grammnyi mérget senkinek nem tudsz majd eladni, hiszen akiknek szüksége lenne rá, azok kitermelik maguknak.

Ne hagyd ki!