Létezik egy apró, mégis rendkívül veszélyes állat, ami főként az izraeli Negev-sivatagban tengeti mindennapjait. A palesztin sárga skorpióról van szó. Cikkünk főszereplőjének olyan értékes a mérge, hogy akár 11,7 milliárd forintot is megadnak egyetlen gallonjáért (3,78 liter).


A sivatag kincse

A palesztin sárga skorpió (Leiurus quinquestriatus) több szempontból is különleges állat. Mérge elképesztően gyorsan hat, akár egy gyermekkel is képes végezni. Felnőtteknél nem halálos, de biztosan rossz napod lesz, ha fejés közben megcsíp egy ilyen skorpió. És hogy miért emlegetjük a fejést? Nos, azért, mert amellett, hogy a skorpió mérge halálos, rendkívül értékes is, méghozzá a benne található alkotóelemek miatt. Ilyen például a klorotoxin, amely segít az agysejtekben és a gerincben lévő rákos sejtek konkrét helyének és méretének meghatározásában. Emellett a skorpiók segítettek már a maláriával fertőzött szúnyogok és a csontbeteg patkányok meggyógyításában is. Ezek a tapasztalatok rendkívül nagy segítségnek bizonyultak az emberi gyógyászat terén is. Ez az egyik oka annak, hogy egyetlen gallon skorpióméreg 39 millió dollárt, átszámítva közel 11,7 milliárd forintot ér. A másik az, hogy baromi nehéz lefejni a skorpiókat.

Big biznisz? Very Big!

Szóval azt mondjátok, hogy elég lefejni cirka négy liter skorpiómérget, és milliárdos leszek? Felmerülhet ez a kérdés, amire a válasz: igen. A gond csak az, hogy nem egy egyszerű folyamatról van szó. A palesztin sárga skorpiókat a mai napig kézzel fejik, ugyanis jelenleg nem létezik hatékony automatizált megoldás. Ráadásul egyetlen skorpióból maximum kettő milligramm mérget lehet egyszerre kinyerni. Gyors matek, és ki is derül, hogy egy gallon méreghez 2,64 milliószor kellene megfejned a skorpiódat. Persze megéri, hiszen egyetlen csepp méreg nagyjából 40 ezer forintot ér.

Egyes cégek már próbálkoznak automatizált fejőgépekkel, de egyelőre komolyabb áttörés nem született a nem túl népes piacon. Lehet, hogy ez egy kiaknázatlan aranybánya? Ki kell ábrándítsunk, ez nem ilyen egyszerű. Valószínűleg 2-300 grammnyi mérget senkinek nem tudsz majd eladni, hiszen akiknek szüksége lenne rá, azok kitermelik maguknak.

The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

Szegénységi csúszdán a magyar nyugdíjasok, mi lehet a megoldás?

Minden magyar nyugdíjas egy szegénységi csúszdára kerül, amint megállapították a nyugdíját – mondta a Portfolio-nak Farkas András nyugdíjszakértő, aki néhány megoldási javaslatot is ismertetett.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Ha zavarnak a szeméthegyek, itt és most te is tehetsz ellenük, mutatjuk

Hétfőtől lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Mutatjuk, hol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Orbán Viktor elmondta, mikor és hogyan kapnak vissza 600 milliárdot a családok

Az oltás működik, Magyarország működik – mondta a kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitásaként. A miniszterelnök több fontos intézkedést is bejelentett, ezeket foglaljuk össze.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!