Drasztikus áremelkedés zajlik a nyaralóövezetekben a pandémia első hulláma óta, melynek nagy nyertesei a helyi ingatlanközvetítők.Minden keresnek

Egy 50 milliós balatoni nyaraló eladásán nagyjából 1 millió forintot kap az ingatlanos. Márpedig a Balatonon nagyon pörög a piac, gyorsan kelnek el az ingatlanok szinte minden típusban és árkategóriában. Nagyot mennek a déli parttól 10-15 kilométerre lévő házak is, például a Balatonendréd, Som, Ádánd vonalban. Mindezt alátámasztja az OTP Ingatlanpont elemzése is, amely szerint az üdülőövezeteken lévő telkek, felújításra szoruló ingatlanok az építőanyagok drágulása és a szakemberhiány ellenére is keresettek.

Drágábbak is

A balatoni ingatlanok nemcsak keresettek, hanem drágábbak is. A tó körül, a Siófoki mellett, az északi parton a Balatonalmádi és a Tapolcai járásban is 30 százalékot (a Balatonfüredi járásban pedig 20 százalékot) meghaladó volt a drágulás, és immár hasonló arányú és irányú elmozdulást látunk a Velencei-tó északi és déli partján is. A markáns keresletet fűtik a főváros helyett nagy számban az üdülőövezetek felé forduló befektetők, akiknél nem ritka, hogy sikerül egész évre kiadniuk a népszerűbb ingatlanokat.

Megváltozott lakhatási szokások

Az áremelkedésben egyértelműen kimutatható szerepe van annak, hogy a pandémia nyomában a fehérgalléros munkakörökben általánossá váló távmunka hatására sokan döntöttek úgy, hogy a lakhelyüket, a városi életüket részben vagy egészében maguk mögött hagyva, egy nyaralóba helyezik át. Még akkor is, ha egy nyaraló téliesítése manapság igen drága mulatság. Egy 50-100 négyzetméteres ház fűtési rendszerének kiépítése 3,5 millió forint is lehet, és erre jön még rá a nyílászárócsere átlagosan 1,5-2 millió forintos költsége.

The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

Szegénységi csúszdán a magyar nyugdíjasok, mi lehet a megoldás?

Minden magyar nyugdíjas egy szegénységi csúszdára kerül, amint megállapították a nyugdíját – mondta a Portfolio-nak Farkas András nyugdíjszakértő, aki néhány megoldási javaslatot is ismertetett.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Ha zavarnak a szeméthegyek, itt és most te is tehetsz ellenük, mutatjuk

Hétfőtől lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Mutatjuk, hol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Orbán Viktor elmondta, mikor és hogyan kapnak vissza 600 milliárdot a családok

Az oltás működik, Magyarország működik – mondta a kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitásaként. A miniszterelnök több fontos intézkedést is bejelentett, ezeket foglaljuk össze.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!