Csúcsra ért Budapest elhagyása, a Balaton a nyertes
Photo by Matze Bob on Unsplash

Csúcsra ért Budapest elhagyása, a Balaton a nyertes

A fővárosból való elvándorlás 2020-ban 16 éves rekordot döntött, miközben a dunántúli községek népességgyarapodása ugrásszerűen nőtt.Fővárosból vidékre

A népességmozgást vizsgálva jól látszik a balatoni ingatlanpiac népszerűségének robbanásszerű növekedése. Pest megye után Veszprém és Somogy megye a legnépszerűbb helyszín a fővárost elhagyók körében. Veszprém 8,6 ezrelékes és 8,3 ezrelékes vándorlási különbözetét Fejér megye követi 5,8 ezrelékkel. A kivétel Győr-Moson-Sopron, ahová a legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből költöztek - olvasható az OTP Ingatlanpont közleményében.

Dunántúl vezet

A legvonzóbb migrációs célterület 2020-ban is Pest megye volt, bár vonzereje az elmúlt két évben csökkent, ami összefügghet a folyamatosan emelkedő megyei ingatlanárakkal. Szintén többen költöztek a Közép-, Nyugat-, és Dél-Dunántúlra, mint ahányan elköltöztek ezekből a régiókból, míg az Alföldre és az észak-magyarországi régióra, bár csökkenő mértékben, de továbbra is az elvándorlás jellemző. Tavaly 16 éves rekordot döntött a fővárosi lakosság vándorlásból származó csökkenése.


Ne hagyd ki!