Az örökölt ingatlan eladásához sokkal több idő kell

Vidéki ház (képünk illusztráció)

Photo by David Veksler on Unsplash

Az örökölt ingatlan eladásához sokkal több idő kell

Szomorú aktualitást ad az öröklésnek a járvány miatti többlet halálozás.Hosszabb hivatali eljárás

Határidők az örökölt ingatlan eladásánál

https://dh.hu/

A szakértők tapasztalata szerint sokan még családon belül is tabuként kezelik az örökléssel összefüggő témákat és kérdéseket, pedig jobb felkészülni minden jogi és pénzügyi eshetőségre is. Például arra, hogy az örökléssel kapcsolatos kötelező hivatali eljárások hosszú hónapokig eltarthatnak. A Duna House táblázata összefoglalta a tudnivalókat a határidőkkel kapcsolatban (lásd fent).

Öröklés: leggyakoribb ok

Az örökölt ingatlan értékesítése még mindig az egyik legfőbb ok, ha a tulajdonos eladásra kínálja lakását. A koronavírus okozta járványügyi helyzetben sajnos ez nem is meglepő. A júliusi statisztika alapján nagyságrendileg azonos, 17-18%-os arányban keltek ebből az apropóból az ingatlanok Budapesten és vidéken, ami 3, illetve 8 százalékpontos csökkenést mutat a tavalyi év azonos időszakához képest.

Vidéken inkább tartják az ingatlant

Új jelenség, hogy egyre kevesebben válnak meg a vidéki örökségtől – pláne, ha kertes házról, házrészről van szó. Ennek legfőbb oka, hogy a pandémia hatására megváltoztak a fogyasztói és lakhatási szokások, az emberek vágynak a szabadba, a környezetváltozásra, így második otthonként kezdték használni ezeket az ingatlanokat. Nem árt tudni azt sem, hogy közeli hozzátartozók (szülő, házastárs, gyermek) közötti öröklés esetén nem kell illetéket fizetni, számos esetben illetékkedvezmény igényelhető, a szerzés évétől számított 5. évtől pedig az eladás jövedelemadó mentessé válik.


Ne hagyd ki!