Viszont a közeljövő mást tartogathat, mint 2013-ban
Fotó: Shutterstock

Kilenc éve volt erre példa az ingatlanpiacon

A szakértő szerint könnyen eltűnhetnek a vevők az ingatlanpiacról. A tranzakciók alapján a piac jelenleg a 2013-as szintjén teljesít, bár a gazdasági környezetben jócskán vannak különbségek, ami nem fest jó képet a közeljövőről.


Fordulat az ingatlanpiacon

Októberben 8326 ingatlan cserélt gazdát Magyarországon a Duna House friss adatai szerint, ami az egy évvel ezelőtti 11 500-as, és a két évvel ezelőtti 12 500-as havi adathoz képest jelentős csökkenés.

Ennél még drámaibb adat, ami a felvett jelzáloghitelek értékét mutatja. Ez most októberben 68 milliárd volt, ami a tavaly októberhez képest egyharmadával kevesebb. És ami még meglepőbb: a szeptemberi adathoz képest 17 százalék a felvett jelzáloghitelek volumenének meg csökkenése

- nyilatkozta Korányi G. Tamás tőzsdei elemző az InfoRádióban.

A szakértő a visszaesést a magasabb kamatokkal magyarázta. Rávilágított, hogy a tranzakciók alapján a piac jelenleg a 2013-as szinten teljesít. Azonban akkoriban az infláció viszonylag mérsékelt volt, de nominálisan is estek az ingatlanárak. Most a húsz százalékos infláció mellett egyre kevesebb a vevő, ezért a következő hónapokban könnyen megeshet, hogy eltűnik a kereslet és „kiszárad” a piac.

Nőtt az eladók, de zuhant a vásárlók száma a lakáspiacon

Októberben éves összevetésben egy százalékkal nőtt a lakóingatlanok friss kínálata, a kereslet ugyanakkor jelentősen, több mint negyven százalékkal visszaesett.

Településtípusokat nézve a községekben nőtt leginkább a feladott hirdetések száma: az egy évvel korábbinál kilenc százalékkal több ház és lakás került a piacra. A kereslet országos szinten jelentősen elmaradt az egy évvel korábbitól. Az eladó lakások iránti érdeklődések több mint 40 százalékkal estek vissza tavaly októberhez képest.

Pest megyében több mint 50 százalékkal, Hevesben, Győr-Moson-Sopronban, Csongrád-Csanádban, Zalában és Budapesten 41-43 százalékos volt a csökkenés. Közben Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Tolna, Békés, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében visszafogottabban, 22-29 százalékkal esett vissza az érdeklődés.

Már nem a magyar lakáspiac Európa drágulási rekordere

Töretlen növekedést mutatnak az Európai Unió legfrissebb, 2022. második negyedévének eredményeit összesítő lakáspiaci adatok. Az eladási árak átlagosan 9,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A magyarországi drágulás üteme ennek több, mint kétszerese volt, nálunk az árak egy éves távon 22,8 százalékkal nőttek.

Nyárra a hazai lakáspiac egy sajátos rekordot is felállított: az összevont lakáspiaci árindex, amely a 2015-ös állapotokhoz viszonyít, elérte a 250,9 százalékot - azaz ugyanaz a lakás nálunk ma két és félszer annyiért kelne el, mint hét éve. Ezzel a növekedéssel változatlanul vezetünk az Unióban, egyedül Csehország ért a közelünkbe a maga 219 százalékos indexével.

Az egyes negyedévek elmozdulásai érzékenyebben jelezhetik a változást. 2022 első negyedében még a magyar volt az Unió leggyorsabban dráguló piaca a maga 8,4 százalékos index-növekedésével. Ám a következő negyedévben már csökkent a tempó és az 5,3 százalékos drágulást többen is felülmúlták. Ekkor már Szlovákiában, Litvániában, Lettországban és Észtországban is gyorsabban emelkedtek az árak.

Ne hagyd ki!