Spanyolországban különösen kedvező árakon kínálnak luxusingatlanokat
Fotó: Shutterstock

Nem éri meg a balatoni ingatlan a leggazdagabb magyaroknak

Túlfűtött a balatoni ingatlanpiac, ezért inkább külföldi nyaralóra költenek a leggazdagabb magyarok. A Balaton környékének piaci áraitól gyakran kedvezőbb a toszkánai, vagy dubaji árszint is.


Olcsóbb a külföldi luxus

A nemzetközi luxusingatlan-közvetítő hálózat, az Engel & Völkers magyarországi vezetője, Urbán Péter arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy az ügyfeleik a balatoni felső kategóriás lakóingatlanok helyett inkább Nyugat-Európában vásárolnak luxusüdülőket manapság. Hasonló árkategóriában mozognak, mint a magyar tenger felső kategóriás ingatlanjai, azonban markánsan többet nyújtanak azoknál.

A magyar piac túlfűtött, már a luxuskategóriában is felborult az ár-érték arány

– jegyezte meg a szakember.

Népszerű a magyar vevőik körében például a spanyol tengerpart és szigetek (különösen Mallorca), az olaszországi Comói-tó és a Garda-tó, illetve Toscana, valamint a rendkívül jó árakkal csábító Dubaj.

Ilyenek az árak

A szakember szerint azok az ügyfeleik, akik a hegyek, de inkább a tengerek vagy tópartok örökpanorámás, saját úszómedencés, pazar parkkal körülvett villái között válogatnak, meglepően sokat meg tudnának vásárolni egy balatoni luxusvilla árából.

Lehet találni például a Comói-tó partján 600 négyzetméteres luxusingatlant, amelyet 7 ezer négyzetméteres telken 1,755 millió forintos négyzetméteráron kínálnak. Emellett akad ugyanott a tóra néző, 190 négyzetméteres penthouse is 2,3 millió forintnak megfelelő négyzetméteráron.

Ezek budapesti és balatoni árak, a magyar vevők fülének sem szokatlanok, ráadásul autóval öt-hat óra alatt elérhető helyekről van szó, ami a Covid alatt megtapasztalt utazási korlátozások miatt most nagyon fontos szemponttá vált

– mondta Urbán Péter.

Befektetésnek is jó lehet

1-1,5 milliós forintos négyzetméteráron pazar villákra és medencés, panorámás lakásokra lehet bukkanni a toscanai történelmi városközpontokban és falvakban. Ár-érték arányban Szicília is kiváló, és meglehetősen népszerű a magyar vevők körében, de Spanyolország is rajta van a milliárdosok toplistáján.

Mesés hasznot könyvelhettek el azok, akik a 2008-as gazdasági válság után összeomlott spanyol ingatlanpiacon vásároltak be, hasonlóan dinamikus értéknövekedésre esélyes a páratlan természeti adottságú Montenegró, azon belül is a Kotori-öböl, valamint a hozzánk legközelebbi tengerparttal rendelkező Horvátország

- írja a szakemberre hivatkozva a portál.

Mindezek mellett továbbra is keresettek a Kanári-szigetek és Málta luxusingatlanjai. Ezeken a területeken négyzetméterenként 1,65–3,3 millió forint között nézegetnek ingatlanokat a magyarok.


Ne hagyd ki!