Elszálltak az ingatlanárak a megyeszékhelyeken
Forrás: Shutterstock

Vidéken keresel lakást? Mutatjuk, hol olcsó az ingatlan

Idén is emelkedtek az árak a lakáspiacon, azonban van néhány megyeszékhely és környék, ahol az országos átlag harmadáért is találunk lakást.


Jelentős különbségek a lakásárakban

Minden megyeszékhelyen drágultak az ingatlanok az idén, így decemberre átlagosan 485 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár ezen településeken. A városok között azonban igen markáns eltérések mutatkoznak – írja a HelloVidék.hu.

A legdrágább öt megyeszékhely Debrecen, Győr, Székesfehérvár, Szeged és Veszprém, 500-611 ezres átlagos négyzetméterárral. Békéscsabán, Kaposváron és Salgótarjánban viszont akár ennek a feléért, sőt harmadáért, négyzetméterenként 187 ezer és 316 ezer forint közötti áron vásárolható már ingatlan.

Az új építésű lakások ára emelkedett leginkább január óta, megközelítőleg ötödével, 651 ezer forintra. Debrecenben, Szegeden és Veszprémben viszont ennél is drágábbak az új lakóingatlanok, 718-766 ezer forint között mozog az átlagos négyzetméteráruk. Békéscsaba, Kaposvár és Nyíregyháza a legolcsóbbak ebben a tekintetben. Ezeken a településeken már 464-512 ezer forint vásárolható új ingatlan négyzetméterenként.

Ha drágának találnánk a megyeszékhelyeket, érdemes lehet a kisebb településeken lakóhely után nézni. Az ottani ingatlanárak ugyanis 5,2 százalékkal csökkentek az év első felében, amíg a megyeszékhelyek átlagosan 8,62 százalékos drágulást mutatnak.

Hol a legjobb az élni?

Amennyiben ingatlanvásárláskor nem csak az árak számítanak, érdemes lehet belenézned ebbe a cikkünkbe. A közelmúltban élhetőségi rangsorba állított az Otthon Centrum a 20 ezer fősnél népesebb vidéki városokat és fővárosi kerületeket. A sorrend felállításakor figyelembe vették az egészségügyi, oktatási, foglakoztatási és népmozgalmi mutatószámokat. Az árak számításánál a Központi Statisztikai Hivatal adataiból indultak ki.

A vezető helyeken a főváros I. és V. kerülete, vagyis a Várnegyed és a Belváros áll. Az első tízben további hat budapesti városrész található, a II., VI., a VII., a IX., a XI. és a XII. kerület, csak két vidéki település jutott be az élmezőnybe. Eger a hatodik, Veszprém a kilencedik helyre került. A vidéki nagyvárosok általában a középmezőnyben vannak, egymáshoz közeli értékekkel. Hasonlóképp állnak a fővárosi agglomeráció legélhetőbb települései, Gödöllő és Szentendre.

Számos megyeszékhelyet alulértékeltnek tart az Otthon Centrum a szolgáltatások színvonalához képest - főképp Salgótarjánt és Szekszárdot. Ennek okát többek között a közbiztonság vagy a szabadidős lehetőségek ottani helyzetével magyarázzák.


Ne hagyd ki!