Észtországot nem tudtuk felülmúlni a statisztikákban
Fotó: Shutterstock

Európában is ritka az, ami a magyar ingatlanpiacon történt

Elképesztő drágulást produkált a magyar ingatlanpiac európai szinten is az elmúlt években. 2010 óta csupán egy ország ingatlanárai emelkedtek jobban, vagyis a második helyen állunk a drágulásban.


Óriási drágulás a magyar ingatlanpiacon

Az Európai Unió második legnagyobb drágulását produkálta a magyar ingatlanpiac 2010 és 2022 harmadik negyedéve között. A lakbérek emelkedésének a tekintetében pedig a negyedik helyen végzett Magyarország az Eurostat friss adatai szerint.

Átlagosan 49 százalékkal emelkedtek a lakásárak 2010 óta az EU-ban. Magyarország igencsak húzta az uniós ingatlanpiacot, hiszen hazánkban 174 százalékos volt a drágulás az említett időszakban. Ettől nagyobb növekedést csak Észtországban mértek (199 százalék). Egyébként mintegy 7,4 százalékos volt az ingatlandrágulás az Unióban 2022 harmadik negyedévében az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Mindemellett átlagosan 18 százalékkal emelkedtek a lakásbérleti díjak Európában az említett több mint egy évtizedben. Magyarországon 60 százalékkal, ami a negyedik legnagyobb érték az EU-ban. Ezt a listát is Észtország vezeti 233 százalékkal.

Jelentős drágulás a nagyobb vidéki városok ingatlanpiacain

Az Otthon Centrum adatai szerint az év végén is drágultak az új lakások vidéken. Öt megyeszékhelyen lépték át az egymillió forintos átlagos négyzetméterárat, amire korábban csak a fővárosban és néhány Balaton-parti településen volt példa. Országos összesítésben 25 százalékkal magasabb az újépítésű ingatlanok négyzetméterenkénti árszintje a megyei jogú városokban, mint egy évvel ezelőtt volt. Jelenleg 900 ezer forint az átlagár.

Az egymilliós határt a vidéki nagyobb városok közül először Sopron törte át. Ott most 1,1 millió az árszint. Egymillió forint környékén árulják négyzetméterenként az ingatlanokat Debrecenben, Érden, Győrben és Szegeden is.

A legolcsóbb megyei jogú város az új ingatlanok átlagára tekintetében jelenleg Hódmezővásárhely, ahol félmillió alatt van a négyzetméterár. A Csongrád-Csanád megyei települést Békéscsaba követi 580 ezer forintos árszinttel.

A fizetőképes kereslet csökkenése és a drágább hitelek miatt érezhetően csökkent az ingatlanpiaci lendület az előző hónapokban. Az áremelkedés java leginkább az év elején realizálódott. Emellett az építkezési kedv is visszaesett. Az új projektek száma közel harmadával kevesebb, mint egy évvel ezelőtt volt.

Ne hagyd ki!