Felújításra szorul sok társasház
Fotó: Shutterstock

Sok a baj a lepukkant társasházakkal, a panelesek viszont örülhetnek

Közel fél évszázados lemaradásban van számos társasház a napjainkban elvárható műszaki színvonalhoz képest, különösen a fővárosban. Jó hír azonban a panellakás-tulajdonosoknak, hogy ezek a lakások kelnek el a leggyorsabban a piacon.


Társasházak tömegei vannak katasztrofális állapotban

Nagyon nehéz anyagi helyzetben van manapság hazánkban sok társasház, hiszen nincs elegendő felújítási alapjuk. Súlyosbította a helyzetüket a koronavírus-járvány időszaka is, ami sokak jövedelmét megtépázta. Emellett töredékére csökkentek a felújítási célokra szánt, elérhető önkormányzati támogatások. A társasházaknak rendszeres karbantartásra és felújításra lenne szükségük azért, hogy hosszú időn keresztül komfortosak és biztonságosak maradhassanak. Ehhez azonban ajánlott egy pontos és elhivatott társasházkezelő is, aki az említett elvárásoknak képes megfelelni.

„Sokan élnek olyan társasházban, amelyek 100 éve vagy még régebben épültek. Akkoriban az épületeknek még teljesen más elvárásoknak kellett megfelelniük, és sok belső átalakításon estek át, hogy mára már összkomfortos lakásoknak adjanak helyet. Gondoljunk például az elektromos hálózatra, amire annak idején, az 50-es, 60-as években lakásonként a világítás mellett maximum egy rádiót csatlakoztattak, ma pedig össze sem tudjuk számolni, hányféle elektromos készülék található meg az otthonunkban. Nem elvárható, hogy egy 50 évvel ezelőtt kiépített és esetleg 25 éve részben felújított villanyvezeték-hálózat a mai terhelést is éppúgy elbírja, pedig ha hisszük, ha nem, sok esetben még ma is azokat használják”

– beszélt a problémából Szilber Szilvia társasházszakértő a 24.hu-nak.

A szakember szerint az is elfogadhatatlan, hogy sokszor csak akkor foglalkoznak az épület lehetséges problémáival, amikor az előjött. Ez a hozzáállás balesetveszélyes lehet, és a lakóközösség életminőségét is veszélybe sodorhatja. Ezért előrelátó, precízen dokumentált tervezésre van szükség a társasházkezelők részéről. A fejlesztések kivitelezésének persze gátja lehet a szükséges tőke előteremtése. Nem segítenek továbbá a helyzeten az építőipar magas árai is. Ezért fontos szempont a lakástulajdonosokra háruló felújítási többletterhek beszedésének ütemezése is.

Jól fogynak a panellakások

Akik úgy érzik, hogy mostanában inkább megválnának a panellakásuktól, azok számára van egy jó hírünk: az Otthon Centrum elemzése szerint tavaly a panellak keltek el a leggyorsabban az ingatlanpiacon – írja egy másik cikkében a 24.hu.

Panellakások értékesítéséhez átlagosan 82 napra volt szükség. A használt családi házak forgási sebességeezzel szemben 154 nap volt. A téglalakások ennél rövidebb időt töltöttek a piacon, átlagosan 110 napot.

Területileg lebontva leggyorsabban a hat régióközpontban cseréltek tulajdonost a panelek, átlagosan 62 nap alatt. Budapest belső területein nagyjából dupla ennyi időre volt szükség (115 napra). 106 napos értékesítés idő kellett a főváros agglomerációjában, és az 5-25 ezer fős településeken is több vett igénybe mint 100 nap (112). A megyei jogú városokban ennél gyorsabban, 95 nap alatt forognak a panellakások. A második leggyorsabban a külső pesti kerületek paneljei keltek el (80 nap alatt), míg Budán, valamint a 25-50 ezer fős városokban 86 nap alatt lehetett eladni egy panellakást.

A téglalakások átlagos forgási ideje 110 nap volt tavaly, egyedül a régióközpontokban alakult 100 nap alatt az átlag (88 nap). A legtovább a 25 ezer főnél kisebb településeken tartott az értékesítésük, nagyjából 128 napig – írja a portál.

Ne hagyd ki!