A Bazilika környékén van az ország legdrágább utcája, köztere
Fotó: Shutterstock

Itt a lista az ország legdrágább és legolcsóbb utcáiról

Az ország legdrágább utcáinak toplistája élén idén a megelőző évhez képest helycsere történt, de továbbra is a főváros I., II., V. és XII. kerülete alkotja az élbolyt. Az ingatlan.com több mint 500 ezer hirdetés adatai alapján azt vizsgálta meg, hogy a kínálati piacon tavalyhoz viszonyítva idén melyek voltak az ország legolcsóbb és legdrágább utcái.


  Tavaly még így nézett ki a rangsor

  • Országszerte a főváros II. kerületében – a rózsadombi Vérhalom tér lakásait -adták a legmagasabb áron 2020-ban, átlagosan 2 millió forintot kellett egy-egy négyzetméterért fizetni.
  • Második lett 1,4 millió forinttal a Budapest V. kerületében lévő Vörösmarty tér. 2019-ben még listavezető volt 200 ezer forinttal magasabb, 1,6 milliós eredménnyel.
  • Az országos toplista harmadik helyén a szintén V. kerületi Dorottya utca végzett 1,38 millió forintos összeggel. Érdekesség, hogy utóbbi utca 2018-ban volt a listavezető, akkor 1,6 millió forintos négyzetméterárral.

A top 10-ben szerepelt még az I. kerületi Úri utca, a II. kerületi Szeréna út, az V. kerületi Szalay utca. De a XII. kerületi Tóth Lőrinc utca, a Gyöngyvirág út és a Mártonhegyi út is a listán szerepel, utóbbiak átlagos négyzetméterára 1,26-1,377 millió forintot tett ki.

Budapest legolcsóbb utcáiban átlagosan kevesebb mint 300 ezer forintot kellett fizetni egy-egy ingatlanért. 2020-ban a legalacsonyabb árak a XXIII. kerületi Külső Vörösmarty utcához tartoztak, 220 ezer forintért adták el az ottani lakóingatlanok négyzetméterét. A sorban a következő a XX. kerületi Honvéd utca és a X. kerületi Korponai utca, előbbi 249 ezer, utóbbi 254 ezer forintos négyzetméterárral zárta a múlt évet.

A Budapesten kívüli rangsort holtversenyben a Győr-Moson-Sopron megyei – az osztrák határ közvetlen közelében lévő – Zsira és a fonyódi Fürdő utca vezette. Itt 1,08 millió forintos négyzetméterárat fizettek a vásárlók az ingatlanokért. Utánuk szintén Balaton-parti ingatlanok következnek. Például a balatonfüredi Erkel Ferenc utca 1,02 millióval, a siófoki Deák Ferenc sétány pedig 966 ezer forinttal követi a listán.

A másik véglet a borsodi Rudabánya Árpád utcája és a Bács-Kiskunban lévő Borota volt, amelyek az ország legolcsóbb lakásait adták tavaly 21 ezer forintos négyzetméterárral. A harmadik legalacsonyabb ár Tarnaszentmiklós volt 23 ezer forinttal. 2019-ben még csak nyolcvanszoros különbség volt a legolcsóbb és legdrágább helyszíneken eladott ingatlanok áraiban, ez tavaly már csaknem százszorosra nőtt.

És itt az idei toplista!

  • Az idei rangsort a főváros V. kerületénél, a Bazilikának helyet adó Szent István téren lévő lakások vezetik 2,975 milliós átlagos négyzetméterárukkal.
  • Utána az I. kerületi – Budai Várban lévő – Szentháromság tér következik 2,8 millió forinttal,
  • a harmadik helyen pedig a III. kerületi Királylaki lejtő áll 2,75 millióval.
  • A negyedik hely a tihanyi Felsőkopaszhegyi úté, ahol 2,74 milliót kértek egy négyzetéterért.
  • Holtversenyben ötödikek a III. kerületi Kecskehegyi út és a Szépvölgyi út lakóingatlanai 2,73 millió forintos értékkel.

Az ingatlan.com listáján a másik oldalt a 10 ezer forint körüli négyzetméterárral rendelkező települések utcái, terei képviselik. Ennyiért hirdettek eladó lakóingatlanokat egyebek között a Békés megyei Kevermesen és Kötegyánon. De a Bács-Kiskunban található Szeremlén, a Csongrád-Csanádban lévő Fábiánsebestényben, a somogyi Péterhidán és a Hajdú-Biharhoz tartozó Egyeken is belefuthatunk ilyen árakba.


Ne hagyd ki!