Gyorsabban és több tízezer forinttal olcsóbban lehet majd lakáshitelhez jutni, miután a jegybank módosított az adósságfék szabályokon és engedélyezte a statisztikai-alapú ingatlan értékbecslést.


Nem kell értékbecslő

Nem kell személyesen megjelennie az ingatlannál a banki értékbecslőnek, elegendő lehet ha statisztikai alapú értékbecslést végez, emiatt gyorsabb és olcsóbb lesz a lakáshitel ügyintézés. A módszert azonban nem minden esetben alkalmazhatják a bankok. Az erre vonatkozó pénzügyminiszteri rendelet szerint erre csak új hitel kihelyezésekor, a következő feltételek teljesülése esetén nyílik mód:

  • a lakóingatlan lakásnak minősül
  • a lakás ingatlan nyilvántartásban szereplő alapterülete nem több 150 m2-nél
  • a lakás Budapesten, megyeszékhelyen, megyei jogú városban vagy a budapesti agglomerációhoz tartozó településen található
  • az adott településen legalább tíz egymástól árban legalább 30 százalékkal eltérő ingatlan adásvételre került sor az értékbecslést megelőző naptári évben
  • a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke az ingatlan hitelbiztosítási értékének 60 százaléka lehet
  • az értékeléshez 30 napnál nem régebbi, beazonosításra alkalmas és jogilag rendezett állapotú tulajdoni lapot adtak be és az értékelési szakvélemény tartalmazza a statisztikai értékbecsléshez szükséges adatokat is
  • a banknak van szabályzata a statisztikai alapú értékbecslésre

​Vannak kérdések

Fontos, hogy a statisztikai alapú értékbecslés alkalmazása esetén a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladja meg az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60 százalékát, miközben eddig ez 80 százalék volt. Azt egyelőre még nem tudni, az ügyfél maga dönthet-e arról, hogy értékbecslőt fogad, vagy megbízik a statisztikában? Ezen felül arra a kérdésre is választ kell még kapni, vajon mi történik akkor, ha az ügyfél nem fogadja el a statisztikai értékbecslés eredményét?

​Ez történt eddig

Az MNB korábban a jelzáloghitelezés hatékonyságának növelése érdekében már szorgalmazta a helyszíni szemle nélküli, statisztikai alapú értékbecslés szélesebb körben történő alkalmazásának lehetővé tételét és az ezek alapjául szolgáló központi értékbecslési adatbázis felállításának fontosságát. Erre reagálva a Pénzügyminisztérium módosította a termőföldnek nem minősülő ingatlanok hitelbiztosítéki értékének meghatározására vonatkozó módszertani elvekről szóló 25/1997. (VIII. 1.) PM rendeletet, így megnyílt a statisztikai alapú értékbecslések hitelkihelyezéskor történő alkalmazásának lehetősége a hitelintézetek számára. Az MNB a megújult jogszabályi környezethez igazodva a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet (továbbiakban: adósságfék rendelet) kiegészítése mellett döntött.

​Egyszerűsödő hitelezés

A jegybank lépését követően az adósságfék rendeletben szabályozott hitelfedezeti mutató számítása során az ingatlanok forgalmi értéke statisztikai alapú értékbecslési módszertannal is megállapítható. A módosítással az MNB támogatni kívánja a hitelezési folyamatok egyszerűsítését, a banki digitalizáció és hatékonyság erősítését. A statisztikai alapú értékbecslés alkalmazása esetén az ügyfelek oldalán is mérséklődnek a hitelfelvételhez kapcsolódó adminisztratív terhek.


The Conversation

Friss

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!