A levélben az áll, hogy a jó helyen lévő, nagy lakásaikra az állam elővásárlási jogot szerzett.


Megváltozott szabályozás

A nyáron megváltoztatott örökségvédelmi szabályozás a 200 négyzetméternél nagyobb ingatlanokat érinti a budapesti Duna-partok, a budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyszínein – számolt be a Telex.

A portálnak nyilatkozott egy érintett ingatlan tulajdonosa, aki elmondta nem volt jó érzés az értesítést olvasni, az államosítás jutott az eszébe. A Telex megjegyzi, hogy noha természetesen az állami elővásárlási jog nem „államosítás", de azért egy adásvételi folyamatban így is zavart kelthet az eladó és a vevő oldaláról is, ha ott van kockázatként, hogy az állam belép a folyamatba.

Eredetileg lakásokat nem érintett volna az elővásárlás

Az ügy előzménye, hogy még 2017 decemberében az Országgyűlés elfogadott egy törvényt, amelyhez a kormány készített egy végrehajtási rendeletet is. A szabályozás szerint a világörökségi területeken álló egyes ingatlanokra az államnak ezentúl elővásárlási joga lesz. A Telex megjegyzi: akkor az illetékes államtitkár azt közölte, hogy a törvény a lakásokat, a lakóházakat, a termőföldeket és az erdőgazdasági területeket nem érinti.

A szabályozás célja annak megakadályozása volt, hogy az értékes területeken álló ingatlanok tömegesen külföldiek kezébe kerüljenek, vagy azokat a világörökségi területhez nem méltó célra használják fel.

Az elővásárlási jog pedig azt jelentette, hogy amennyiben az ingatlan tulajdonosa eladná az ingatlant, a leendő vevővel tervezett adásvételi szerződésben rögzített feltételekkel az állam nyolc napig beléphet a vevő helyére.

Az idén nyáron aztán a korábbi tájékoztatással ellentétben a 200 négyzetméternél nagyobb lakások tulajdonosai arról kaptak hivatalos értesítéseket, hogy az ingatlanjaikra az állam elővásárlási jogot szerzett.

Luxuslakások: visszaszorultak a kínai, orosz vevők

A napokban írtunk arról, hogy újabban már akár a négy-öt millió forintos kategóriába lövik be az építők a felső kategóriás lakóingatlanok árát. Megjelent a piacon egy olyan új vevőkör, amelyik akár a milliárdos nagyságrendű vételártól sem riad vissza. A Duna House szerint a felső ár kategóriában nemrég még aktív kínai és orosz vevők visszaszorultak.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!