Egy miniatűr ház lakáskulccsal
Fotó: Unsplash

Meglepő levelet kapott sok magyar a lakásáról, eladáskor lehet gond

A levélben az áll, hogy a jó helyen lévő, nagy lakásaikra az állam elővásárlási jogot szerzett.


Megváltozott szabályozás

A nyáron megváltoztatott örökségvédelmi szabályozás a 200 négyzetméternél nagyobb ingatlanokat érinti a budapesti Duna-partok, a budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyszínein – számolt be a Telex.

A portálnak nyilatkozott egy érintett ingatlan tulajdonosa, aki elmondta nem volt jó érzés az értesítést olvasni, az államosítás jutott az eszébe. A Telex megjegyzi, hogy noha természetesen az állami elővásárlási jog nem „államosítás", de azért egy adásvételi folyamatban így is zavart kelthet az eladó és a vevő oldaláról is, ha ott van kockázatként, hogy az állam belép a folyamatba.

Eredetileg lakásokat nem érintett volna az elővásárlás

Az ügy előzménye, hogy még 2017 decemberében az Országgyűlés elfogadott egy törvényt, amelyhez a kormány készített egy végrehajtási rendeletet is. A szabályozás szerint a világörökségi területeken álló egyes ingatlanokra az államnak ezentúl elővásárlási joga lesz. A Telex megjegyzi: akkor az illetékes államtitkár azt közölte, hogy a törvény a lakásokat, a lakóházakat, a termőföldeket és az erdőgazdasági területeket nem érinti.

A szabályozás célja annak megakadályozása volt, hogy az értékes területeken álló ingatlanok tömegesen külföldiek kezébe kerüljenek, vagy azokat a világörökségi területhez nem méltó célra használják fel.

Az elővásárlási jog pedig azt jelentette, hogy amennyiben az ingatlan tulajdonosa eladná az ingatlant, a leendő vevővel tervezett adásvételi szerződésben rögzített feltételekkel az állam nyolc napig beléphet a vevő helyére.

Az idén nyáron aztán a korábbi tájékoztatással ellentétben a 200 négyzetméternél nagyobb lakások tulajdonosai arról kaptak hivatalos értesítéseket, hogy az ingatlanjaikra az állam elővásárlási jogot szerzett.

Luxuslakások: visszaszorultak a kínai, orosz vevők

A napokban írtunk arról, hogy újabban már akár a négy-öt millió forintos kategóriába lövik be az építők a felső kategóriás lakóingatlanok árát. Megjelent a piacon egy olyan új vevőkör, amelyik akár a milliárdos nagyságrendű vételártól sem riad vissza. A Duna House szerint a felső ár kategóriában nemrég még aktív kínai és orosz vevők visszaszorultak.

Ne hagyd ki!