Továbbra is nagy a bizonytalanság a járvány miatt a használt lakások piacán, viszont egyre nő a kereslet. De persze mindenkit a várható árak érdekelnek, mutatja az előrejelzéseket.


Nagyon úgy néz ki, hogy a korábban jellemző, országos 10 százalékos árnövekedés jó időre a múlté. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a cég közleményében kifejtette, hogy az éves drágulás üteme jelenleg 2,4 százalékon pihen. Az oldal hivatalos lakásár-adatokon alapuló elemzéséből kiderült, hogy az elmúlt évünk utolsó negyedévében a használt lakások átlagára csökkenő tendenciát mutatott, a harmadik negyedévhez képest 1,1 százalékos áresés jellemezte a piacot.

Az idei évünk elején volt egy árkorrekció, ami mögött az otthonteremtési támogatások januári megjelenése áll. Az év hátralevő részében viszont valószínűleg nem lesznek durva kilengések, a szakemberek arra számítanak, hogy a piaci árak ismét megfizethetők lesznek, aminek a legfőbb okai az alábbiak:

  • eltűntek a külföldi vásárlók és a befektetők
  • éves szinten 12 százalékkal csökkentek a bérleti díjak
  • a vevők alkupozíciója (bizonyos esetekben) már elérheti a 10 százalékot

Az igények torzítása

Az oldal elemzése rámutatott, hogy az év első két hónapjában erős kereslet mutatkozott a használt ingatlanok iránt. Ehhez az otthonteremtési támogatások megjelenése is hozzájárult, de a vásárlók igényeinek változása is befolyásolta az adatokat. A vevők nagy alapterületű ingatlanokat kerestek, amelyek jellemzően a nagyvárosok külső kerületeiben, illetve az agglomerációs övezeteikben találhatók, itt viszont alacsonyabbak a négyzetméterárak.

Milyen árak vannak most?

A nagyobb városok átlagos négyzetméterárai április közepén az alábbiak szerint alakultak:

  • Budapesten 717 ezer,
  • Debrecenben 495 ezer,
  • Győrben 456 ezer,
  • Pécsett 367 ezer,
  • Tatabányán pedig 363 ezer

forintba került egy négyzetméter.

A fővárosban hét kerületben is csökkentek az ingatlanárak, a legdrágább továbbra is az V. kerület a maga 1,18 millió forintos négyzetméterárával, a legolcsóbb pedig a XXI. kerület 480 ezer forintos árral.

Az ingatlan.com elemzése 130 ezer lakóingatlan hirdetése alapján készült.


The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!