A koronavírus-járvány nemcsak a budapesti lakások bérleti díjait, hanem a bérlők életkor szerinti összetételét is alaposan átrendezte.


A pandémia kitörését követően megugrott azoknak a fiataloknak a száma, akik a saját bérlemény helyett továbbra is a szülőkkel élnek egy háztartásban (ezt nevezik mamahotelnek). 2019-ben a bérlők 56 százaléka még a 18-25 éves korosztályból került ki, arányuk azonban 2021-re 35 százalékra csökkent. Hasonló változások voltak a lakótársakkal közösen ingatlant bérlő fiatalok körében is: amíg 2019-ben 66 százalékuk volt 18-25 közötti, 2021-re 51 százalékra csökkent az arányuk.

A Rentingo.com legfrissebb elemzése az okokra is kitér. A fiatalok nagyobb arányú otthonmaradását részben magyarázhatja az egyetemeken bevezetett távoktatás, ami miatt sokak számára egyszerűen nem érte meg az egyetem közelében egy bérelt lakás fenntartása.

Megmozdultak a középkorúak

Miközben a fiatalok aránya csökkent az albérlők között, a középkorúaké növekedett: a 30-50 közötti bérlők aránya a járvány előtti 21 százalékról 35 százalékra emelkedett. Ez arra utal, hogy 2020-ban és 2021 első hónapjaiban jelentősen nőtt azoknak az aránya ebben a korosztályban, akik az emelkedő ingatlanárak, a munka elvesztése és egyéb tényezők miatt nehezen jutottak saját lakáshoz, így inkább egy bérleményt választottak, jegyzi meg a Portfólió.

Az elválás menete

A mamahotelt feladó fiatalok elsőként jellemzően lakótársakkal költöznek össze, majd csak később következik az önálló lakásbérlés. A fiúk jellemzően 5 év késéssel érkeznek ezekre az állomásokra, ennyivel tovább maradnak a szülőkkel.


The Conversation

Friss

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Üzent a milliárdos űrhajós az önmagukban kételkedőknek

A Virgin Group milliárdos alapítója, Richard Branson szerint egészséges és teljesen emberi, ha valaki kételkedik magában. Ami igazán fontos, az az, hogy ne engedjük, hogy a félelmeink elnyomják az álmainkat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Redd on Unsplash

Felforgatná az időrabló online meetingek világát egy startup

A Katch nevet viselő informatikai startup négymillió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között megtalálhatók a Tumblr, a Pinterest, a Square és a Giphy nagyágyúi is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!