Albérletpiac: Salgótarján is a legdrágábbak között
Vajon igaz még, hogy kelet mindig olcsóbb? Az ingatlannet.hu utánajárt annak, hogy az országrész befolyásolja-e az árakat és a Dunától nyugatra drágábban találunk-e kiadó lakásokat.

​Nagy az árdifferencia a Dunántúlon

Albérletek átlagárai a Dunántúli megyeszékhelyeken

Az ingatlannet.hu májusra vonatkozó statisztikai adatai szerint az ország nyugati felében lévő megyeszékhelyek között Zalaegerszegen legolcsóbb, 1400 Ft/m2 az albérletek átlagára. Szekszárdon és Kaposváron is viszonylag kedvező, átlag 1600-1700 Ft/m2 a kiadó lakások kínálati ára.

A Dunántúli lakások bérleti díjait elnézve Pécs és Győr a középmezőnybe sorolható, bár inkább az élmezőny felé hajlanak jobban. Baranya megye székhelyén az albérletek májusi átlagára 2200 Ft/m2, míg Győr-Moson-Sopron megye székhelyén 2300 Ft/m2 volt.

Az árharcban a legdrágábbak között találtuk Székesfehérvárt, Tatabányát, Veszprémet és Szombathelyt. A négy versenyző alig különbözik egymástól, ugyanis kis híján mindegyik esetben 2400 Ft/m2-es áron kínálták kiadásra a lakásokat.

Kelet felzárkózott

Albérletek átlagárai a keleti megyeszékhelyeken

2021 májusában a Dunától keletre haladva ugyanolyan spektrumon mozogtak az albérleti átlagárak, mint nyugaton. Míg a nyugati megyeszékhelyek közül Zalaegerszeg rendelkezett a legalacsonyabb bérleti díjjal, addig keleten Békéscsaba szintén 1400 Ft/m2-rel. Sőt, ebben az esetben is még két olyan nagyváros van - Szolnok és Nyíregyháza – ahol barátságosabb átlagáron vehető ki lakás. Szolnokon 1700 Ft/m2-ért, Nyíregyházán 1800 Ft/m2-ért.

Keleten, akárcsak nyugaton, szintúgy találunk középmezőnyt. Ebbe a csoportba Miskolc, Eger és Kecskemét tartozik a maguk 1900-2000 Ft/m2-es átlagos bérleti díjaikkal.

A három legdrágább albérletpiac a keleti tájon Szegeden, Salgótarjánban és Debrecenben van. A szegedi és a salgótarjáni bérleti díjak egy árszínvonalon, 2100-2200 Ft/m2-en vannak. A debreceni albérletár pedig az abszolút legmagasabb a Dunától jobbra tekintve. Hajdú-Bihar megye székhelyén a lakásokat átlag 2400 Ft/m2-es áron kínálták kiadásra a főbérlők.

​Budapest egy külön fejezet

A Dunától balra és a Dunától jobbra is ugyanolyan átlagárakon kerülnek kiadásra a lakások. Viszont a fővárost kiugróan magas bérleti díja miatt érdemes külön is tárgyalni. Budapesten összességében az albérletek májusi átlagára 3800 forint volt négyzetméterenként. A legolcsóbb kerület a XVI., míg a legdrágább az V. kerület

A fővárosi albérletpiac nemcsak a magas árával tűnik ki a nagyvárosok közül, hanem azzal is, hogy a járványidőszak alatt a budapesti albérletek átlagára csökkent a legnagyobb ütemben. A szakértők arra számítanak, hogy a munkába járás és a tanév kezdetével majd újra mélyebben kell a pénztárcába nyúlni.

The Conversation

Ne hagyd ki!