Ilyen árak mellett is lehet jó befektetés a lakásvásárlás, mutatjuk, hol

A lakásvásárlás ma is értékálló befektetés, de az elérhető bérleti hozam mellett mára a hosszú távú értéknövekedés is nagy súllyal esik latba a megtérülési számításban. Mit, mikor és hol érdemes megvásárolni? – ennek nézett utána az OTP Ingatlanpont.


A jelenlegi általános fellendülés ellenére egyelőre nem valószínű, hogy a bérleti díjak az ingatlanáraknál nagyobb mértékben fognak növekedni, illetve, hogy elérik a korábban Európa-szerte jövedelemarányosan rekordközelinek számító szintjüket, ezért az elérhető bérleti hozamok emelkedésére nem számíthatunk. Célszerű a megtérülési számításba a bérleti hozam mellett az ingatlan árának hosszú távú emelkedéséből származó értéknövekedési potenciállal is kalkulálni

– idézi az OTP Ingatlanpont vezető elemzőjét, Valkó Dávidot a cég közleménye.

A bérleti díjak zuhanása már megállt, ugyanakkor az ingatlanpiac csúcsnak számító 2020. januárhoz képest 2021 áprilisában országosan még közel tíz, Budapesten 15 százalékkal alacsonyabb áron lehetett lakást bérelni.

Hol érdemes vásárolni?

Értéknövekedés szempontjából különleges helyet foglalnak el a rozsdaövezetek, hiszen itt gyakorlatilag a semmiből jönnek létre új lakóterületek és így hatalmas értéknövekedési potenciállal rendelkeznek – mutatott rá a szakértő. Hozzátette: a belvárosi ingatlanok bő évtizedes mindenhatósága után most éppen újra az agglomerációk és kertvárosok élik reneszánszukat.

Jelenleg befektetési szempontból azok az ingatlanok rendelkezhetnek igazán nagy értéknövekedési potenciállal, amelyek megfelelnek a hibrid munkarenddel együtt járó életvitel elvárásainak. Ilyen területek például a XI. kerületben Kelenföld és Szentimreváros bizonyos részei, Zuglóban az Örs vezér tere környékének kertvárosias része, vagy a IV., VIII. (Tisztviselőtelep) és XIII. kerületek csendesebb, kisvárosias utcái. Ugyanígy jó vadászterületnek számítanak a szűken vett Bel-Buda kistársasházas mellékutcái, ahol összességében is kicsi a kínálat, különösen az újépítésű ingatlanok száma nagyon korlátozott.


Ne hagyd ki!