Minimálisan emelkedtek a - hirdetési - árak az albérletpiacon az egy évvel korábbihoz képest.


A lakbérárak idén januárban érték el mélypontjukat, amelyhez képest augusztusig kilenc-tíz százalékkal emelkedtek. A bérleti díjak gyakorlatilag stagnálnak, az egy évvel korábbi szintet alig haladták meg augusztusban. Augusztusban mindössze egy százalékkal nőtt a kiadó lakások bérleti díja a júliusihoz képest – állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal és az Ingatlan.com szerdai jelentése.

Közepes méretű lakásokat kínálnak

A budapesti kínálat gerincét adó belső kerületekben ennél mérsékeltebben, 2,6%-kal emelkedtek a lakbérek egy év alatt, a legjelentősebb fővárosi növekedés a pesti átmeneti kerületekben (5,0%) volt. Budapestre koncentrálódik a piac kétharmada. A 2021 első nyolc hónapjában figyelembe vett hirdetések 65%-a fővárosi, 24%-a megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 56 m2 volt. A KSH közleményéből nem, de egy táblázatból ki lehet bogarászni, hogy Budapesten 152 ezer forint az átlagos bérleti díj. Legalábbis az év eleji hirdetési árak átlaga alapján. Ez nagyjából megfelel az átlagnyugdíjnak.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!