A természetes személyek hitelkártya adósságát érinti a változtatás.


Visszamenőleg

Tegnap két új rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben a hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatban. Az első azt szabályozza, hogy a különböző adóscsoportoknak rászorultság alapján hogyan hosszabbodhat meg a fizetési haladék,. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk. A második módosítás a természetes személyek hitelkártya- és fizetési számlához kapcsolódó hitelszerződésére vonatkozik. Ez 500 ezer magyar ügyfélt érint, és jóval kedvezőbb, személyi hitelekre jellemző kamatozásra számolják át hitelüket.

Gyorsan

Utóbbi lényege, hogy a bankoknak ki kell számítaniuk, hogy a piaci kamatnál többet vagy kevesebbet számítanak fel az ügyfeleiknek, és amennyiben többet, akkor a kisebb kamat a releváns. A tegnapi bejelentések a hazai bankoknak egyrészt pénzügyi, másrészt adminisztrációs terhet jelentenek. A rendelet banki költségeit nehéz számszerűsíteni, a Portfólió 20-30 milliárd forintról ír a bankok kárára, illetve csak 60 napot hagy a bankoknak a végrehajtásra.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!