Egy év alatt 60 százalékkal esett vissza az ingatlanok kereslete a Velencei-tónál
Fotó: Shutterstock

Nem csak a vízszint apad a Velencei-tónál

Jelentősen visszaesett a kereslet az ingatlanokra a Velencei-tó környékén. A csökkenés mértéke túlmutat az általános piaci tendenciákon. A szakértők szerint nem független az apadó vízszinttől sem.


Jelentősen visszaesett a kereslet

Csökkent a kereslet a Balaton környéki ingatlanokra, azonban az érdeklődés még mindig nagyobb, mint a pandémia előtt. A visszaesést a túlfűtött ingatlanárakkal és a kibontakozó nemzetközi gazdasági válsággal magyarázzák a szakemberek. A Velencei-tónál azonban más a helyzet.

2022 első hat hónapjában a tavalyi év első feléhez viszonyítva 60 százalékkal kevesebb érdeklődést regisztráltak a velencei-tavi eladó ingatlanok iránt. (…) Az első félévben 560-ról 610-re nőtt a tó környékén hirdetett eladó ingatlanok száma, de ez majdnem 10 százalékkal kevesebb, mint tavaly vagy tavalyelőtt nyáron volt, nagyjából a 2019-es szintre tért vissza a volumen.

- nyilatkozta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a vg.hu-nak.

Apad a tó, akárcsak a kínálat és a kereslet

A kínálat csupán azért nőtt a Velencei-tónál, mert tovább vannak piacon az ingatlanok. Új hirdetés azonban kevesebb van, ezért a bővülés inkább visszaesésnek értékelhető. A kereslet csökkenése magával hozta az áremelkedés leállását – április óta stagnál az árszint. A szakértő szerint az ingatlanpiac jelentős visszaesése a vízszint apadásáról szóló hírek hatása lehet.

A Velencei-tónál – a balatoni ingatlanpiachoz hasonlóan, bár csekélyebb mértékben – az utóbbi években nyugodtan beszélhettünk árrobbanásról, hiszen a korábbiakban tapasztalt felvásárlási láz magával hozta az intenzív drágulást

- mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A szakember hozzátette, hogy idén valóban lassult a piac, de az átlagár így is 20 százalékkal magasabb a tavalyinál. 2017 óta pedig háromszorozódtak az árak.

Sok minden hatással van az árakra

A vízmennyiséggel és halpusztulással kapcsolatos negatív hírek, a magas ingatlanárak, a változó hitelkörnyezet és a szomszédban zajló háborús konfliktus okozta bizonytalanság együttesen mind befolyásoló hatással lehetnek az itteni keresletre is, ami most csökkenő tendenciát mutat, de azt persze még nem tudni, mit hoz a jövő

- tette hozzá Benedikt.

A szakemberek elmondták, hogy továbbra is Velence és Gárdony a legkeresettebb települések a tó környékén, hiszen a strandok és a vasút közelsége mindkettőnél adott. Sukorót és Pákozdot a panorámájáért és a nyugalmáért keresik, valamit egyre vonzóbb Kápolnásnyék is.

A legnépszerűbbek a felújítandó, kisebb méretű nyaralók, amelyek jellemzően 50 millió forintnál kevesebbe kerülnek. A telkek iránt viszont csökkent az érdeklődés. 70-80 millió forintért lehet megvásárolni az újabb építésű házakat. A négy-öt vagy még több szobás, szép családi házak 110 millió forint körül érhetők el. A luxusingatlanok kategóriája pedig 250 millió forint felett kezdődik.

Ne hagyd ki!