Akár 500 ezer forinttal is nőhet a teljes visszafizetendő összege annak a 8 millió forintos lakáshitelnek, amelyet idén október 31-e helyett a jövő év június 30-áig a moratóriumban tartanak – derül ki a portfolio.hu számításaiból.


Másfél évvel is nőhet a futamidő

Három különböző, eltérő futamidejű, illetve kamatozású 8 millió forintos lakáshitelnél mutatta be a portfolio.hu, mekkora futamidő-hosszabbodással, illetve a teljes visszafizetendő összeg mekkora növekedésével jár az, ha valaki 2022. június 30-áig törlesztési moratóriumban hagyja hitelét.

A portál számításaiból kiderült: minél magasabb a hátralévő futamidő, illetve minél magasabb a kamatláb, annál nagyobb hatással van a moratóriumban maradás a hitel futamidejére és teljes visszafizetendő összegére.

A futamidő akár további egy-másfél évvel, míg a teljes visszafizetendő összeg 300-500 ezer forinttal nőhet a 2022. június 30-ig moratóriumban tartott 8 millió forintos hitelnél.

Jövő nyárig csak a rászorulóknak marad a moratórium

Varga Mihály pénzügyminiszter szeptember közepén jelentette be, hogy október 31-ig változatlanul, 2022. június 30-ig csak a rászorulóknak marad a törlesztési moratórium.

A rászorulók közé az alábbi csoportok tartoznak:

  • a nyugdíjasok,
  • a gyermeket várók és nevelők,
  • a közfoglalkoztatottak (vagyis a közmunkások),
  • azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük,
  • illetve azok a vállalkozások, amelyek esetében az árbevétel legalább 25%-kal esett az előző évhez képest.
Fontos változás, hogy november 1. után a fenti csoportok számára nem automatikus a bennmaradás, vagyis aki a továbbiakban is igénybe szeretné venni a törlesztési moratóriumot, azoknak nyilatkozniuk kell erről a bankjuknál október 31-ig.

A moratóriumosok több mint harmada nem tudja, mikor tudná újrakezdeni a törlesztést

A hitelmoratóriumot igénybe vevők 36 százaléka még nem tudja, mikor tudná újrakezdeni a törlesztést, derült ki az Intrum múlt héten bemutatott reprezentatív felméréséből. A megkérdezett, hitellel rendelkező emberek 47 százaléka vette igénybe a moratóriumot (a legnagyobb arányban a 100 és 200 ezer forint közötti keresetűek).

A hitelmoratóriumot igénybe vett válaszadók között azonban még csak egy kisebbség, 27 százalék kezdte újra a törlesztést, és a moratóriumosok több mint harmadának (36 százalék) még nincs elképzelése arról, hogy mikor tudná újrakezdeni hitelei visszafizetését.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!