Összeszedtük a várhatóan októbertől induló MNB Zöld Otthon Program legfontosabb jellemzőit.Egyedülállóként is

Mint arról beszámoltunk, júliusban jelentették be, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új lakáshitelt indít Zöld Otthon Program néven. Azok tudják felvenni, akik teljesítik a feltételeket, és legalább BB energetikai besorolású lakást építenek vagy vásárolnak. A cél az, hogy a hazai ingatlanállomány minél korszerűbb és környezetkímélőbb legyen.

Kiemelendő, hogy nincsen gyermekekre, családi állapotra vonatkozó elvárás. Vagyis egyedülállóként, gyermek nélkül is ki lehet használni a konstrukció előnyeit.

Természetesen a hitel felvételéhez teljesíteni kell az általános feltételeket. Vagyis megfelelő munkaviszony, jövedelem szükséges hozzá. Minél többet keres valaki, annál kedvezőbben veheti fel a hitelt.

A részletek

Mutatjuk a hitel részleteit:

  • A hitelösszeg maximum 70 millió forint lehet
  • A kamat fixen 2,5 százalék a futamidő végéig
  • A futamidő legfeljebb 25 év lehet
  • Akár kamatmentes, vagyis 0 százalékos kamatozású CSOK hitel is igényelhető a zöld hitel mellé
  • Legalább „BB" energetikai besorolású ingatlan vásárlására, vagy építésére használható
  • A kölcsön várhatóan októbertől lesz igényelhető a bankokban
  • Összesen 200 milliárd forint összegben lehet igényelni ilyen konstrukciót
  • Kizárólag magánszemélyek számára érhető el az új támogatott hitel
Ez a hitel rendkívül kedvező azoknak, akik fel tudják venni, hiszen az elérhető maximális hitelösszeg – 70 millió forint – kiemelkedően magasnak tekinthető. Ebből már lehetséges a piacon újépítésű lakást vásárolni. Az alacsony kamat is vonzó lehetőség, ennél alacsonyabb nincs a piacon. Még a CSOK támogatás mellé kérhető CSOK-hitel is 3 százalékos kamat mellett érhető el.

Csokkal kombinálva még kedvezőbb

Az MNB által októberi indulással bejelentett Zöld Otthon Program összekapcsolódik a CSOK-kölcsönnel. Ha valaki energiahatékony új otthont épít vagy vásárol meg a programon belül, akkor az ő CSOK-kölcsöne teljesen kamatmentes lesz. Mint arról írtunk, három gyerek esetén 5 milliót is megtakaríthatnak azok a családok, amelyek 15 milliós zöldhitelt vesznek fel, hogy építsenek egy új lakást. Két gyerek esetén 3 milliót nyerhetnek a 10 milliós kölcsönön.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!