A kormány rögzítette a jelzáloghitelek kamatát
Fotó:123RF

A kormány az októberi szinten rögzíti a jelzáloghitelek kamatát (frissítve számításokkal)

Új védelmi vonalat nyit meg a kormány az infláció ellen: októberi szinten rögzíti a már felvett jelzálogfedezetű hitelek kamatait - jelentette be Orbán Viktor.


A döntés

Az intézkedés január elején lép hatályba, és 2022 közepéig tart, így a februári törlesztőrészletek már alacsonyabbak lesz, mint a korábbiak

- közölte a miniszterelnök a közösségi oldalán.

A bejelentés

Mit jelent ez a gyakorlatban?


A lakossági hiteleket érinti a bejelentés, vagyis a céges hitelek kamata továbbra is módosulhat.

Az október végi kamatszinteken rögzítik a jelzáloghitelek kamatát. (Ez azt jelenti, hogy a szeptember végi pénzpiaci hozamok lesznek lényegesek a változó kamatozású kölcsönök esetében.)

2022. első félévében lesz érvényben a kamatstop.


Elsősorban a változó kamatozású jelzáloghitelek törlesztőrészletére lesz komoly hatása a bejelentett kamatfixálásnak. Ezen kölcsönök kamata ugyanis akár éven belül is módosulhat. Ráadásul a változás mértéke egy pénzpiaci mutatótól, az adott kamatperiódus hosszának megfelelő BUBOR mutató értékétől függ. (A BUBOR azt mutatja meg, hogy az egyes bankok milyen kamat mellett lennének hajlandók kölcsönt nyújtani egymásnak.) Közel 500 ezer család rendelkezik mind a mai napig ilyen kölcsönnel.


A BUBOR mutató az elmúlt hónapokban az irányadó kamatok – jegybanki alapkamat, MNB egyhetes betéti kamat – emelése miatt jelentős mértékben megemelkedett. Ez a változás pedig igen gyorsan beépülne az adósok kamatába és törlesztőrészletébe. Ezt a folyamatot a kamatstop azonban megállítja, a kölcsönök kamata ugyanis 2022. első fél évében a 2021. októberi szinten rögzül.


A kamatfixálás hatása igen jelentős, a 2021. december 22-én érvényben lévő BUBOR értékeknél a mutató októberre érvényes mértéke 2,16-2,48 százalékponttal kisebb. (Az októberi hitelkamatok szempontjából a 2021. szeptember 28-án érvényes BUBOR mutató volt az irányadó.)


Vagyis 2,16-2,48 százalékponttal lesz kisebb a kamata egy kölcsönnek a jövőben a jelenlegi állapotok alapján. Ez egy 7 millió forint összegű, 10 éves hátralévő futamidejű lakáshitel esetében 7 400 – 8 600 forintos törlesztőrészlet csökkenést jelentene.

(A számítás során a Bankmonitor szakértői azt feltételezték, hogy a hitelkamat a BUBOR mellett fix 2,5 százalék kamatfelárat tartalmaz.) Ezzel gyakorlatilag a havi fizetnivaló 9,5-10,7 százalékos csökkenését eredményezné.
Ráadásul a magas infláció miatt az irányadó kamatok további emelkedésére számítanak a Bankmonitor szakértői. Vagyis ez a pénzügyi előny még nagyobb lesz az elkövetkező hónapokban.


Ne hagyd ki!