New York, Dubai … Debrecen? A legjobb befektetési célpontok között a cívisváros

Debrecen

Fotó: 123rf

New York, Dubai … Debrecen? A legjobb befektetési célpontok között a cívisváros

Öt év alatt 680 milliárd forint külföldi befektetés érkezett Debrecenbe, amivel felkerült a Financial Times a világ legjobb befektetési-ösztönzési célpontjainak TOP 10-es listájára. Olyan városokkal került egy ligába, mint New York, Berlin, Hong Kong és Berlin. Most érdemes ott ingatlant venni?


A TOP-10-es lista:

1. New York

2. Montreal

3. Berlin

4. Hong Kong

5. Manama

6. Abu Dhabi

7. Düsseldorf

8. Dubai

9. Zürich

10. Debrecen

​Nem az első eset

Papp László polgármester a bejelentés apropóján arra emlékeztetett, hogy a cívisváros nem először szerepelt jól az fDi-felmérésen; 2018-ban a Financial Times az európai kisvárosok között a legjobb befektetésösztönzési stratégiával rendelkező várossá választotta Debrecent, 2020-ban pedig ugyanebben a kategóriában második helyezett lett a cívisváros. A hajdú-bihari megyeszékhely megítélése sokat fejlődött pozitív irányba, erre utal, hogy 2017 óta évről-évre rangos nemzetközi elismerésekben részesül Debrecen, és ez idén sincs másként.

Az előkelő helyezések Varga Mihály pénzügyminiszter figyelmét is felkeltették. Mint a facebook-oldalán írta, „Debrecenbe kéne menni ... de legalábbis érdemes, befektetőként mindenképpen." A miniszter szerint a 2020-as látványos gazdaságfejlesztési eredményeknek is nyilvánvalóan nagy szerepe van abban, hogy Debrecen a világ tíz legjobb befektetési célpontja közé került.

​Nincs megállás

A fejlődés azonban a sikerek ellenére sem állhat meg: a cívisváros már kidolgozta a Debrecen 2030 stratégiáját, amely 1,8 milliárd eurós fejlesztési program. Olyan 21. századi, nagy volumenű infrastruktúra-fejlesztési projekteket tartalmaz, mint a helyi repülőtér fejlesztése, kapacitásának és utasforgalmának 2-3 millióra növelése, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a déli ipari park meglévő infrastruktúrájának és közmű kapacitásainak további bővítése, az épülő BMW autógyárnak otthont adó észak-nyugati gazdasági övezet infrastruktúrájának fejlesztése, benne egy nagy kapacitású vasúti logisztikai központot és konténer terminál megépítésével. Ez a fajta komplex gazdaságfejlesztési stratégia a garanciája annak, hogy a város és környéke ingatlanpiaca (a lakóingatlanoktól, az ipari ingatlanokon keresztül az irodapiacig) tovább pezsegjen...

Cikkünk megjelenését a Cemix, valamint az Internorm támogatta.

Ne hagyd ki!