Egy jó burkoló aranyat ér

Az otthonfelújítási program meghozta a magyarok lakásfelújítási kedvét. Csak legyen elég szakember, akik képes felhúzni egy egyenes falat!


A hazai háztartások 7 százaléka biztosan, 17 százaléka valószínűleg élne a gyermekes családok számára kínált otthonfelújítási támogatással a következő két évben, ez derült ki a GKI gazdaságkutató és a Masterplast felméréséből.

A válaszok alapján csaknem 640 ezer család lehet jogosult a kedvezményre, hivatalos szóhasználattal élve ekkora az érintette köre. Közülük 290 ezer mindenképpen belevág a felújításba, a habozókat is leginkább a támogatás feltételei, a kivitelezők megemelt árai és az építőipai kapacitáshiány tántoríthatják el. De miről is szól ez a program?

Ennyi jár

A Bankmonitor összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a felújítási támogatásról:

  • A támogatás a felújítási költségek fele, maximum 3 millió forint. Ebben az összegben az anyagköltség és a munkadíj fele-fele arányt képviselhet.
  • A támogatandó munkálatok között szerepelhet egyebek között légkondicionáló beépítése vagy cseréje, galéria építése, kerítés építése, beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése vagy cseréje, szaniterek beépítése vagy cseréje, tető felújítása vagy cseréje.
  • A támogatást bárki igényelheti, aki együtt él 25 év alatti gyermekével, vagyis házaspárok, élettársak és egyedülálló szülők egyaránt élhetnek a lehetőséggel.
  • Az igénylőnek – párok esetén legalább egyiküknek – rendelkeznie kell minimum 1 éves folyamatos Tb-jogviszonnyal.
  • Az igénylőnek – együttes igénylés esetén mindkét félnek –, valamint a kiskorú gyermekeknek a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel kell rendelkezniük. Ez nem feltétel akkor, ha valaki 1 évnél kevesebb ideje vásárolta a meg a szóban forgó ingatlant, valamint akkor, ha a gyermek születésétől nem telt még el egy esztendő.
  • A támogatást utólag, a munkálatokról kiállított számlákkal lehet megigényelni a Magyar Államkincstártól, vagyis a költségeket utólag térítik meg.
  • A támogatás legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető, eddig kell benyújtani vagy postára adni a szükséges dokumentumokat. A kérelem elbírálása során hiánypótlásra egy alkalommal kerülhet sor. A hiánypótlásra meghatározott – legfeljebb 30 napos – időtartam az elbírálási határidőbe nem számít be.

Ha támogatott felújítási hitelt vennél föl

A hitel kamata rendkívül kedvező, fix 3%.

Az összege maximum 6 millió Ft.

A hitel legfeljebb 10 évre vehető fel.

Jelenleg 6 banknál (OTP Bank, K&H Bank, Erste Bank, Raiffeisen Bank, Gránit Bank, Takarékbank) igényelhető, de a közeljövőben több pénzintézet is csatlakozhat hozzájuk.

A szakportál arra figyelmeztet, vannak különbségek az egyes bankok között: eltérő a minimális hitelösszeg (500 ezer Ft – 3 millió Ft), az igénylőtől elvárt minimális jövedelem (100 ezer Ft -150 ezer Ft), a választható legrövidebb futamidő (12 hónap – 72 hónap.) Ezen kívül nem minden bank ad akkor támogatott felújítási kölcsönt, ha más bank jelzálogjoga van az ingatlanon.


Ne hagyd ki!