Évente a hazai irodák 8 százalékában találnak lehallgatókészüléket, ez az arány külföldön 2-3 százalék.


A Diracom Kft. rosszindulatú információszerzés felderítésével és hatékony távfelügyeleti rendszerek kialakításával foglalkozik, valamint vagyonvédelmi területre rádiókat is gyárt. A munkához a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal haditechnikai osztályának engedélye szükséges, amelyet ötévente meg kell újítani. Csak tavaly mintegy száz irodát vizsgáltak át, a munkához egy 40 millió forint értékű, nyolc-tíz aktatáskányi, haditechnikai besorolású műszerparkkal vonulnak ki, írja a Világgazdaság.

Félmilliárd felett jöhetnek a hívatlan érdeklődők

A cég ügyvezető igazgatója, Tóth Béla becslései szerint évente több tízmilliárd forintra tehető a vállalatoknak okozott veszteség. A legveszélyeztetettebb kategóriában a kutatás-fejlesztési tevékenységet végzők és a tendereken induló vállalatok vannak. A tapasztalatok szerint, ha egy cég 500 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkezik, akkor kerülhet célkeresztbe. Bár a járvány miatt tavaly kiürültek az irodák, a biztonságtechnikai vállalkozás teljesítménye mintegy 25 százalékkal nőtt 2019-hez képest, amikor az Opten adatai szerint százmillió forint árbevétel mellett 2,5 milliós profitot realizált.

A Diracom az elmúlt öt-hat évben 50-60 védett helyiséget épített ki, ezeket főleg multinacionális cégek rendelték meg, kialakításuk 5–100 millió forintba kerülhet.

Két tipp lehallgatás ellen

  1. Évente három-négyszer szúrópróbaszerűen célszerű hívni egy biztonságtechnikai szakértőt, főleg, ha valamilyen fontos tárgyalásra készülnek a vállalatok.
  2. Ahol van rá anyagi erőforrás, ott aktív frekvenciaspektrumú rendszerek kialakítása javasolt. Ez biztosítja, hogy ha egy mobiltelefonnal vagy más eszközzel bejelentkeznek a tárgyalóba, azt a rendszer azonnal jelzi, és le tudják állítani a megbeszélést.
Cikkünk megjelenését a Cemix, valamint az Internorm támogatta.


The Conversation

Friss

Kikötött a világ leghíresebb konténerhajója, sokba fájt a Szuezi kaland

Az Ever Given konténerhajó közel négy hónapnyi késés után végre kikötött Rotterdamban.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Kockás papír helyett vali.hu, így pörgetnék föl a hazai digitalizációt

A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter a közösségi oldalán.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Tényleg silányabb árut kapnak a magyarok, mint a nyugat-európaiak? Itt a válasz

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt. A minőségbeli eltérés ténye a vizsgált termékek több mint negyedénél igazolódott, ugyanakkor a kutatás azt is megerősítette, hogy a jelenségnek több – adott esetben akár objektív – oka is lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!