Évente a hazai irodák 8 százalékában találnak lehallgatókészüléket, ez az arány külföldön 2-3 százalék.


A Diracom Kft. rosszindulatú információszerzés felderítésével és hatékony távfelügyeleti rendszerek kialakításával foglalkozik, valamint vagyonvédelmi területre rádiókat is gyárt. A munkához a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal haditechnikai osztályának engedélye szükséges, amelyet ötévente meg kell újítani. Csak tavaly mintegy száz irodát vizsgáltak át, a munkához egy 40 millió forint értékű, nyolc-tíz aktatáskányi, haditechnikai besorolású műszerparkkal vonulnak ki, írja a Világgazdaság.

Félmilliárd felett jöhetnek a hívatlan érdeklődők

A cég ügyvezető igazgatója, Tóth Béla becslései szerint évente több tízmilliárd forintra tehető a vállalatoknak okozott veszteség. A legveszélyeztetettebb kategóriában a kutatás-fejlesztési tevékenységet végzők és a tendereken induló vállalatok vannak. A tapasztalatok szerint, ha egy cég 500 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkezik, akkor kerülhet célkeresztbe. Bár a járvány miatt tavaly kiürültek az irodák, a biztonságtechnikai vállalkozás teljesítménye mintegy 25 százalékkal nőtt 2019-hez képest, amikor az Opten adatai szerint százmillió forint árbevétel mellett 2,5 milliós profitot realizált.

A Diracom az elmúlt öt-hat évben 50-60 védett helyiséget épített ki, ezeket főleg multinacionális cégek rendelték meg, kialakításuk 5–100 millió forintba kerülhet.

Két tipp lehallgatás ellen

  1. Évente három-négyszer szúrópróbaszerűen célszerű hívni egy biztonságtechnikai szakértőt, főleg, ha valamilyen fontos tárgyalásra készülnek a vállalatok.
  2. Ahol van rá anyagi erőforrás, ott aktív frekvenciaspektrumú rendszerek kialakítása javasolt. Ez biztosítja, hogy ha egy mobiltelefonnal vagy más eszközzel bejelentkeznek a tárgyalóba, azt a rendszer azonnal jelzi, és le tudják állítani a megbeszélést.
Cikkünk megjelenését a Cemix, valamint az Internorm támogatta.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!