A Pegazus-ügy miatt a cégek is jobban figyelnek a biztonságra
Fotó:123RF

A Pegazus-ügy miatt a cégek is jobban figyelnek a biztonságra

Egyre több lehallgatásbiztos, védett iroda kialakítására érkezik megrendelés Magyarországon. Az úgynevezett süket irodák kialakításával foglalkozó Diracom Kft. tavaly legalább száz irodát vizsgált át, és az elmúlt öt-hat évben 50-60 védett helyiséget épített ki.


A pandémia miatt sokan átálltak távmunkára, hónapokig álltak üresen az irodák, ami megkönnyítette a lehallgatóberendezések telepítésére szakosodott „szakik" dolgát. Tóth Béla, a Diracom Kft. ügyvezetője úgy látja, a pandémia mellett a Pegazus-kémbotrány is hozzájárul ahhoz, hogy a biztonság felértékelődik a cégvezetők szemében.

A szakember a vg.hu-nak úgy fogalmazott:

Kétféle cég létezik, amelyet már lehallgattak és amelyet majd le fognak

Mikor éri meg? 

A cég számára legértékesebb információ piaci értékének 10 százalékánál többet nem érdemes lehallgatásbiztos szoba kiépítésére költeni. Ha egy vállalkozásnak évente egymilliárd forint körül van az árbevétele, ott már érdemes mérlegelni a szakember szerint, aki azt is megjegyezte, cége jelenleg is hetente több irodát vizsgál át, és az esetek 6-8 százalékában találnak behatolási nyomokat.

Sok cégvezető egyébként presztízskérdésnek tekinti a lehallgatásbiztos irodát, tárgyalót. A biztonságtechnikai beruházások költsége hárommillió forinttól százmillió forintig terjedhet, de akár ennek a sokszorosa is lehet, különösen, ha át kell alakítani az épületet.


Ne hagyd ki!