Egy csirke néz a távolba, amelynek értéke meghaladhatja a 600 ezer forintot is
Fotó: Unsplash

Egy olcsóbb autót is lehetne venni a világ legdrágább csirkéjéből

A Đông Tảo szárnyasok, ismertebb nevükön a sárkánycsirkék egyetlen példánya akár 600 ezer forintot is megérhet. Az értékes jószág már a bűnözők figyelmét is felkeltette. Na de miért ilyen drága egy csirke?


Sárkányok leszármazottja

Nagy, tumorszerű, ormótlan láb, robusztus megjelenés, exkluzivitás és elképesztő piaci érték. Nagyjából ezekkel a jelzőkkel lehetne jellemezni a világ talán legértékesebb baromfiját, a Đông Tảo csirkét. A sárkánycsirkének is nevezett jószág különlegességét egyebek között az adja, hogy a világon csak és kizárólag Vietnámban, pontosabban Hanoi-ban tenyésztik. Minden példány speciális gondozást igényel, nevelésük pedig évekig is eltart. A sárkánycsirkék pontos eredete nem ismert, de a vietnámiak már évszázadok óta nagy becsben tartják az állatokat, amelyeket eleinte kakasviadalokra tenyésztettek, főleg az erős lábuk miatt. Utóbbinak köszönheti a sárkánycsirke elnevezést is. Manapság már teljesen más szerepet töltenek be az ázsiai ország kulturális életében. Húsuk igazi ínyencségnek számít, amit a vietnámiak ünnepnapokon fogyasztanak. A kiemelkedően szép példányokat pedig kiállításokra, szépségversenyekre viszik a tulajdonosok.

Wellness-fitnesz

Az értékesebb állatok több mint 2000 dollárt, átszámítva nagyjából 600 ezer forintot is megérnek. Amint a tulajdonos úgy dönt, hogy ideje eladni, vagy szépségversenyre nevezni a csirkét, igazi wellnessközponttá alakul a baromfiól. A Đông Tảo csirke a nagy eseményt megelőző egy hónapban speciális, magas fehérjetartalmú étrenddel készül a megmérettetésre (vagy a levesbe). Ebben az időszakban a gazda egy sós teakeverékkel mossa minden nap a csirke lábait. Egy szépségversenyen minden számít. A taréj, a tollazat, és természetes a lábak is. Minél idősebb egy sárkány, annál nagyobbak és jellegzetesebbek a vonásai. Éppen ezért nem ritka, hogy egy Đông Tảo-t 7-8 évig is nevel a gazdája. Viszonyításképp 500 példányból nagyjából 15 alkalmas a versenyzésre. Ezek a ritka példányok érnek meg 2000 dollárt. Az esetlenebb, kevésbé daliás sárkánycsirkéket a helyi piacokon árulják, jellemzően ünnepnapok előtt.

Csibecsempészet

A sárkánycsirkét övező rajongás még mindig főleg Vietnámra korlátozódik, de a szárnyasok iránti érdeklődés világszerte folyamatosan növekszik. 2018 áprilisában az isztambuli rendőrség 802 Đông Tảo tojást foglalt le a repülőtéren. A bűnözők speciális bőröndökben akarták becsempészni az értékes portékát, sikertelenül. A hatóságok a tojások összértékét 1,6 millió dollárra becsülték.

Ne hagyd ki!