A kollagén nem más, mint egy fehérje, mely a kötőszövetek – úgy mint a bőr, az ízületek és a csontok – egyik legfontosabb alkotóeleme. Mi magunk is hozzájárulhatunk a kollagénszintézishez, ha például beépítjük az alábbi élelmiszereket étrendünkbe.
A Magyar Mezőgazdaság cikkében olyan ételeket sorol fel amelyek a kollagén fő támogatói.
Alaplé: A hosszan főtt csontleves bőrünk igazi csodaszere. A csontokból kioldódó kollagén támogatja az ízületeket, javítja az emésztést, és hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez is. Porciózd kisebb adagokra, tedd a fagyasztóba, ahonnan aztán bármikor előkaphatod – nemcsak levesként, hanem akár italként is érdemes fogyasztani.
A szardínia bőre is remek kollagénforrás: pláne, hogy a tengeri eredetű kollagén könnyebben emészthető és legtöbbeknél jobban felszívódik, mint a marha- vagy a sertéskollagén. Salátákban vagy pirítóssal fogyasztva is szuper vacsoraopció, tele fehérjével.
Kollagén szempontjából a kötőszövetben gazdag belsőségek a legértékesebbek, ilyen például a szív és a gyomor.
Fogyassz narancsot, grapefruitot, citromot, hogy elősegíts a kollagéntermelést és még immunrendszered is támogasd!
Nyolc étel, ami egészségesen tartja a bőrünket
A külső megjelenésre is hatással vannak az elfogyasztott ételek. Akár befolyásolhatják a bőrünk állapotát is. Amíg néhány élelmiszer ártalmas is lehet, mások igen kedvező hatást válthatnak ki. Sorolunk nyolc példát az utóbbiakra: avokadó, dió, zöld tea, szamóca, kelkáposzta, zabpehelyliszt, tojásfehérje, chia mag. Bővebben erről itt lehet olvasni.