A félelem természetes velejárója az életnek, ám ha a szorongás eluralkodik rajtunk, az már komoly egészségügyi kihívást jelenthet. A legújabb kutatások szerint azonban a megoldás – részben – ott lehet a tányérunkon: egyes zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása ugyanis hatékonyan támogathatja mentális egészségünk megtartását.
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy étrendünk nemcsak fizikai, de mentális jóllétünket is befolyásolja. Bizonyos növényi eredetű élelmiszerek – mint a káposztafélék, hüvelyesek, bogyós gyümölcsök vagy a tengeri algák – olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek hatékonyan segítik szervezetünket a stressz és a szorongás leküzdésében - számol be a Magyar Mezőgazdaság.
Oxidatív stresszcsökkentés és omega-3 zsírsavak
A kutatások szerint például a C-vitaminban gazdag kaliforniai paprika és a luteinben, szulforafánban bővelkedő káposztafélék csökkentik az oxidatív stresszt, míg a tökmagban található cink az idegrendszer működésében kulcsszerepet játszik. A tengeri algák és gombák pedig nemcsak kiváló jód- és D-vitamin-források, hanem omega-3 zsírsavakban is bővelkednek, melyek szintén bizonyítottan enyhítik a szorongást.
Kulcsfontosságúak a prebiotikus rostok is, például a hüvelyesekből vagy gyümölcsökből származók, ezek ugyanis táplálják a bélflórát, ami cserébe hangulatjavító vegyületeket termel.
Nemcsak a lelkünknek, de az agyunknak is szüksége van tehát a zöldségekre. Ha változatosan és tudatosan táplálkozunk, egy lépéssel közelebb kerülhetünk a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb élethez.
A változatosság gyönyörködtet és közelebb visz a jólléthez
A FAO, az ENSZ élelmezésügyi szervezete egy 10-es élelmiszeralapanyag-listát tett közzé, ami iránymutatásul szolgálhat az egészséges táplálkozásra, a megfelelő vitamin- és ásványi anyag-bevitelre.
A sokféleség – avagy az alapanyagok változatossága – ugyanis az egészséges étrend alapja. A minőségi étkezés alapvető fontosságú a táplálkozásból fakadó problémák elkerülése, illetve az egészség, növekedés, fejlődés és jóllét támogatásához.
A 10-es élelmiszer-alapanyag lista a következő: gabonafélék, gyökérzöldségek, hüvelyesek (bab, borsó és lencse), magvak, tej és tejtermékek, hús és hal, tojás, leveles zöldségek, A-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek, egyéb zöldségek, és egyéb gyümölcsök.