Télen sem biztos, hogy le kell mondanunk a kertészkedésről és a friss zöldségekről
Fotó: Shutterstock

Nyolc, otthon télen-nyáron termeszthető zöldség

Jónéhány zöldség fordul hamar termelőre, így rövid időn belül lehet friss termésünk. Ezek egy része a lakásban cserépben, esetleg konténerben, melegebb helyen is termeszthető. Mutatunk néhány fajt, amelyek mostanában is megteremhetnek a megfelelő környezetben otthonunkban.


Friss házi termés a leghidegebb hónapokban

Jónéhány zöldség mostanában is termeszthető napos, meleg, fagytól védett helyen. A Balcony Garden Web összegyűjtött néhány növényt, amelyeket a napokban is ültethetünk, ha friss házi termést szeretnénk a leghidegebb hónapokban betakarítani. A listájukról válogattunk.

1. Kerti saláta: Gyorsan növekvő zöldség, hamar termőre fordul, ráadásul egészséges, és beltérben is könnyedén termeszthető.

2. Spenót: Árnyékban és napon is termeszthető. Konténerben könnyedén és gyorsan növekszik, de megfelelő a beltér, vagy az ablakpárkány is. Ajánlott legalább 15-20 centiméter mély cserép a termesztéséhez, szerves anyagokban gazdag földkeverékkel.

3. Cékla: Konténerben gyorsan és egyszerűen termeszthető. Egy 15-20 centiméter mély edény komposztban és tápanyagokban gazdag földdel alkalmas a nevelésére. A cékla 35-45 nap múlva kész lehet a betakarításra.

4. Retek: Az egyik leggyorsabban növekvő zöldség, tökéletesen alkalmas a konténeres termesztéshez, de cserépben is fejlődik. Egy 15 centiméter mély cserép elég a reteknek, mivel igen sekély a gyökérrendszere. A növény fajtától függően 24-60 nap után alkalmas a betakarításra.

5. Zöldhagyma: A zöldhagyma termeszthető beltérben, akár az ablakpárkányon. A szára 3-4 hét után is betakarítható lehet.

6. Zöldborsó: Az ültetése után 2-3 hónapon belül be lehet takarítani. Egyes fajták optimális termesztési feltételek mellett konténerben is jól érzik magukat.

7. Kelkáposzta: A kelkáposzta ízének leginkább a hűvösebb, tavaszi és őszi időszak kedvez. Kicsit kakukktojás, hiszen kora tavasztól nyár végéig érdemes ültetni, de megfelelő körülménye között elvan a téli hónapokban is.

8. Bébi cukkini: Ideális lehet a lakásba, hiszen kisebb, mint a hagyományos társai, és igen gyorsan növekszik: akár 50-60 nap alatt betakarítható. Cserépben termesztéshez is leginkább a kisebb növekedésű fajták alkalmasak.


Ne hagyd ki!