Nagyon egyszerűen gazdagítható a napi étrend tápanyagokkal, ha beépítünk az étkezésbe zöldségből készült egészséges kencéket, pástétomokat. Sorolunk hét ilyen élelmiszert, melyek fogyasztása különösen ajánlott lehet.
Egészséges zöldségpástétomok
A zöldségekből készült kencék, pástétomok amellett, hogy tápanyagokban rendkívül gazdagok lehetnek, például segíthetnek egyensúlyban tartani a vércukorszintet is. Ráadásul a bennük lévő zsírok és rostok miatt más ételeknél jellemzően tartósabban adják a jóllakottság érzését. A szénhidráttartalmuk lassabban hasznosul, így nem növelik meg hirtelen a vér cukortartalmát. De sorolunk hét, roppant egészséges kencét.
Hummusz: Csicseriborsó-alapú kence vagy mártogatós. Más, egészséges zöldségekkel és fűszerekkel is kombinálható. Fogyasztása például csökkentheti a koleszterinszintet, valamint a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett segít rendben tartani a székletet, illetve táplálja a bélflórát.
Babkrém: Sok rostot, fehérjét és számos fitokemikáliát tartalmazhat. Védő hatással lehet a szívre és az érrendszerre. Egészséges fűszerekkel is kombinálható.
Lencsepástétom: Kiváló fehérjeforrás, késlelteti a gyomor ürülését, lassítja a cukor véráramba kerülését, valamint kedvezően hat a következő étkezés szénhidráttartalmának feldolgozására.
Pesztó: Nagyon egészséges, tápanyagokban gazdag alapanyagokból tevődik össze. Jellemzően bazsalikomból, olajos magokból és hidegen sajtolt olajból áll.
Avokádókrém: Az avokádó segíthet a koleszterinszint szabályozásában, védi a kardiovaszkuláris rendszert, valamint gyulladás- és vércukorszint-csökkentő hatása is van. Egészségesebb lehet, ha guacamole készül belőle fokhagyma, lime, koriander és paprika hozzáadásával.
Tapenád: Gyulladásgátló, érvédő és immunrendszert serkentő hatással rendelkezik az olívabogyó-alapú kence.
Aszalt paradicsom: A napon szárított paradicsomot érdemes omega-3 zsírsavakban gazdag dióval vagy egyéb egészséges maggal, esetleg babbal keverni – írja a Magyar Mezőgazdaság.
A Zucchiolo kapta a Fruit Logistica innovációs díját
Egyébként az idei volt a 18. alkalom, hogy innovációs díjat ítélt oda egy zöldségnek a Fruit Logistica. Ebben az évben a Innovation Award győztese a spanyol Unica Fresh, S.L. újítása, a Zucchiolo lett.
A növény félig uborka, félig cukkini, de a termése formája (és olykor a változatos színvilága is) leginkább egy kisebb dísztökre emlékeztet. Darabja nagyjából 250 gramm. Az uborkához hasonlóan nyersen, akár salátában is felhasználható, azonban elkészíthető a cukkínihez vagy a padlizsánhoz hasonlóan, sütve-főzve.
A különleges zöldséget Dél-Spanyolországban, az Unica csoporthoz tartozó La Caja Saludable termeszti. A Unica Fresh egy szakácskönyvet is küld az interneten megrendelhető, kartondobozokban szállított Zucchiolókhoz.
A zöldség egyéb érdekessége, hogy az eladásából származó bevételek felét a termelő olyan nemes célok támogatására fordítja, mint például a rák vagy a degeneratív betegségek kezelési módszereinek kutatása.