A világ sok pontján termelnek szamócát beltéren. Magyarországon is zajlik ilyen kísérlet, amelyről és a világtrendekről Balázs László a MATE tanára számolt be a Prega szakmai konferencián. A kulcs az egy kilóra jutó energiaköltség csökkentése és a közvetlen értékesítés.
Balázs László előadásában elmondta, hogy a beltéri szamócatermesztés világszerte egyre több figyelmet kap. Például Finnországban az iFarm nevű vállalat már sikeresen működtet zárt rendszerű vertikális farmokat, ahol 1 kg szamóca megtermeléséhez ~30 kWh energiát használnak fel. 1000 m² területen 3 munkatárs folyamatos jelenléte szükséges.
Luxustermékként pozicionálni
A költségek megtérülésének egyik módja lehet az exkluzív pozicionálás. Az amerikai Oishii cég prémium japán szamócafajtákat termeszt beltéri vertikális farmokon, amelyeket luxustermékként, dobozolt formában árul: 6 darab szamóca ára 50 dollár, azaz kb. 3000 Ft-ot kérnek egyetlen szemért. A vásárlók azonban hajlandóak megfizetni ezt az árat a kifogástalan minőségért és ízélményért.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE) Dr. Balázs László és egy hallgatója saját beltéri kísérletet indítottak. Szabadföldről szedték a Clery fajtájú szaporítóanyagot és egy zárt konténerben, kevert fényforrásokkal (LED és fénycső) világítva termesztették. A termesztés mélyvízkultúrás rendszerben zajlott, a beporzást pedig kézzel, ecsettel végezték.
Minél több természetes fény kell
A kísérlet során az iFarm adataihoz képest mért energiafogyasztás kedvezőbb volt: mindössze 19 kWh/kg. A nyereségességet nagymértékben befolyásolja az áram ára (pl. 70 Ft/kWh) és az eladási ár, amelyet három szinten modelleztek (2000–6000 Ft/kg). A legjobb eredményeket a közvetlen fogyasztói értékesítés és az alacsonyabb energiaköltségek mellett lehet elérni. A legnagyobb lehetőséget a természetes fény minél nagyobb arányú hasznosítása, valamint az energiatakarékos üvegházak alkalmazása jelenti - idézi az előadást az Agroinform.
Szamóca, málna, szeder: ezért egyél bogyós gyümölcsöt
Egy korábbi cikkünkben a bogyós gyümölcsök fogyasztásának kedvező élettani hatásait mutattuk be. A szamócában nagy arányban található benne B6-vitamin, C-vitamin, folsav, jód, kálium, mangán, réz. Rostokban, flavonoidokban és fitonutriensekben is gazdag. Ezek hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. A többi bogyós gyümölcs hatásairól itt lehet olvasni.