Ebből még nem lesz lekvár – indul a hazai eperszezon
Fotó: Shutterstock

Nyelsz egyet, ha meglátod, Madridban mennyi az eper kilója

Erősen indult a szamócaszezon Európában az idén. Sőt, a magyar eper is megjelent a hazai kínálatban az elmúlt héten. Azonban többszörös áron kínálják a magyar szamócát Budapesten, mint például a spanyolt Madridban.


Elkezdődött a szamócaszezon

Javában tart az eperszezon a mediterrán térségben. Magyarországon pedig a napokban jelent meg a friss, hazai szamóca az üzletekben.

Szinte valamennyi európai országból erős a kereslet. Voltak hetek, amikor a korábbi évekhez képest 25-30 százalékkal drágábban tudtunk értékesíteni. Sőt, a tavalyihoz képest az időjárás is jobb, ami stabilan tartja a jó minőségű kínálatot. Promóció nélkül is sikeresnek látom az idei értékesítési szezont

- idézi Polina Valkanovát, a belga Special Fruit munkatársát a MezőHír.

Hozzátették, az európai eperkínálat húsvét után válik jelentőssé, ami maga után vonzza a gyümölcs árának a csökkenését is.

Reméljük, jelentősen csökkenni fog az eper ára Magyarországon is. Hiszen amíg például Madridban kilónként 2,18 dollár (átszámolva durván 800 forint), Katalóniában pedig 3,27 dollár (nagyából 1200 forint) is volt a szamóca nagykereskedelmi ára az előző héten a Tridge adatai alapján, addig a másodosztályú magyar eperért 3500-4000 forintot, az első osztályúért pedig 4400-5000 forintot kértek itthon a nagybanin. Viszont az importárunál 1800-2000 forintos akciós árszinttel is találkozhattunk egyes kiskereskedelmi láncok polcain idehaza.

Bevált a talajmentes termelés a szamócatermesztő olasz gazdáknak

Egyébként a Nicofruit csoport nagyjából 30 vállalkozást és 90 hektárt összefogó szövetkezet Olaszország déli, Basilicata régiójában. Elsősorban szamócát és kivit termesztenek. Amíg korábban a növényházaikban takarófóliás bakhátakban termeltek, újabban modernebb termeléstechnológiával kísérleteznek.

Az eper talaj nélküli termesztése hatékonyabb és kedveltebb módszer, mint a hagyományos, ágyásos termesztés

idéztük Gabriele Nicodemót, a Nicofruit csoport egyik vezetőjét a napokban.

Az általuk használt rendszer lényege, hogy az ágyasokat kényelmes magasságban és csíramentes termesztőközegben alakítják ki. A növénysorokat úgy helyezik el, hogy ne árnyékolják egymást. Így tövenként akár 1 kilogramm epret be tudnak takarítani. Ezzel szemben korábban, a hagyományos ágyásokban 650 gramm körüli hozamot értek el. Azonban ezzel a módszerrel egységnyi területen 50 százalékkal több növény termeszthető, tehát gyakorlatilag megduplázták a felületre vetített termésmennyiséget.

Emellett a gyümölcsök betakarítása is sokkal könnyebb, hiszen nagyjából derékmagasságban vannak az ágyások. Valamint a növényházban meglehetősen „steril” viszonyok teremthetők a vegyszermentes termeléshez.

Ne hagyd ki!