Új technológiai megoldások az epertermesztésben
Fotó: Shutterstock

Jó eredményeket mutatnak a modern epertermesztő megoldások

A világ több pontján próbálkoznak kutatók az epertermesztés korszerűsítésével. A legújabb megoldásaikkal szép eredményeket értek el Mutatjuk a legígéretesebb technológiákat.


Sikerek a vertikális epertermesztésben

Vertikális gazdálkodási rendszerekben elsősorban olyan növényekre összpontosítanak, amelyek hidroponikusan termeszthetők, kis teret igényelnek és könnyen betakaríthatók. Ilyenek például a leveles zöldségek.

Szamócával csak a közelmúltban kezdtek el kísérletezni ilyen technológiai környezetben. Emiatt egyelőre ritkán fordul elő az eper vertikális gazdaságokban. Sok vele a kihívás is, de annál több a lehetőség.

A japán Oishii startupnál a fókusz az eper termesztésén van. Úgy látják, a gyümölcs magas hozzáadott értéket képvisel, valamint jó üzleti lehetőségeket kínál.

A meglátásuk szerint a vertikális epertermesztés egyik legnagyobb kihívása a beporzás, mivel a mesterséges világítás megzavarhatja a méheket a tájékozódásban. Azonban az Oishii állítja, megoldották ezt a problémát, bár a technológiájukról részleteket nem árultak el.

Emellett a Mezőhír megjegyzi, megoldást kellett találniuk arra is, hogyan tudnak egész évben szamócát érlelni. Viszont a technológiájuk mára lehetővé tette, hogy a növényeik több mint egy évig termeljék az epret. Ehhez peszticidekre és más anyagokra sincs szükségük. A végeredmény pedig kiváló minőségű gyümölcs.

Bevált a talajmentes termelés a szamócatermesztő olasz gazdáknak

A Nicofruit csoport pedig egy nagyjából 30 vállalkozást és 90 hektárt összefogó szövetkezet Olaszország déli, Basilicata régiójában. Elsősorban szamócát és kivit termesztenek. Amíg korábban a növényházaikban takarófóliás bakhátakban termeltek, újabban modernebb termeléstechnológiával kísérleteznek.

Az eper talaj nélküli termesztése hatékonyabb és kedveltebb módszer, mint a hagyományos, ágyásos termesztés

idéztük Gabriele Nicodemót, a Nicofruit csoport egyik vezetőjét márciusban.

Az általuk használt rendszer lényege, hogy az ágyasokat kényelmes magasságban és csíramentes termesztőközegben alakítják ki. A növénysorokat úgy helyezik el, hogy ne árnyékolják egymást. Így tövenként akár 1 kilogramm epret be tudnak takarítani. Ezzel szemben korábban, a hagyományos ágyásokban 650 gramm körüli hozamot értek el. Azonban ezzel a módszerrel egységnyi területen 50 százalékkal több növény termeszthető, tehát gyakorlatilag megduplázták a felületre vetített termésmennyiséget.

Emellett a gyümölcsök betakarítása is sokkal könnyebb, hiszen nagyjából derékmagasságban vannak az ágyások. Valamint a növényházban meglehetősen „steril” viszonyok teremthetők a vegyszermentes termeléshez.

Ne hagyd ki!