Melyik bogyós gyümölcs milyen jótékony hatással rendelkezik? Hogyan segítenek egészségünk megőrzésében? Az áfonya, a málna, a szeder, a ribizli, a vörös áfonya, a szamóca, az egres egészségre gyakorolt pozitív hatásai.
Összességében elmondható, hogy a bogyós gyümölcsök rendkívül magas antioxidáns- és vitamintartalommal rendelkeznek, erősítik az immunrendszert és serkentik az agyműködést, így különösen értékesek az egészség megőrzése szempontjából. Néhány érdekességet emelünk ki az Agroinform gyűjtéséből.
Az áfonya igazi antioxidánsbomba, segít csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat. Az áfonya rost-, kálium-, folsav-, C-vitamin-, B6-vitamin- és fitotápanyag-tartalma segítenek a szív- és érrendszerünk egészségének megőrzésében, valamint védik a sejteket a szabad gyököktől.
A málna segít kordában tartani a vérnyomást és a vércukorszintet, ezáltal hozzájárulva a szív egészségének megőrzéséhez. A málna a fogyásban is segít, mivel nagyon sok mangánt és rostot tartalmaz, melyek felgyorsítják az anyagcserét, és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosítanak.
A szeder védi az ereket, és csökkenti a gyomorfekély kialakulásának kockázatát. Tartalmaz mangánt, C- és K-vitamint is, a benne megtalálható oldható és nem oldható rostok pedig nélkülözhetetlenek az emésztőrendszer optimális működéséhez.
A ribizli hatásos lehet az izom- és ízületi fájdalmak csökkentésében. Természetes vizelethajtóként is ismert, így sokat segíthet a vesék megtisztításában és tehermentesítésében. Tartalmaz káliumot is, amely a vérnyomás szabályozásához járul hozzá.
A vörös áfonya tartalmaz C-, B-, E-, A-, K-vitamint, karotint, citromsavat, almasavat, oxálsavat, magnéziumot, kalciumot, mangánt, foszfort és nátriumot, valamint rostot és ómega-3 zsírsavakat is. Hatásos lehet a húgyúti fertőzések esetén.
A vörös áfonya flavonoidjai védik az ereket, és támogatják a szív- és érrendszer egészségét.
A szamócában nagy arányban található benne B6-vitamin, C-vitamin, folsav, jód, kálium, mangán, réz. Rostokban, flavonoidokban és fitonutriensekben is gazdag. Ezek hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
Az egres jótékony hatással van az emésztésre, támogatja a vese és a máj egészségét, és a gyulladások ellen is bevethető. Kálium- és antioxidánstartalma segít csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Magas rosttartalma miatt megakadályozza a hirtelen vércukorszint-emelkedést.
Hogyan állunk a termesztéssel?
Az elmúlt évtizedekben a bogyós gyümölcsök termőterülete visszaesett, részben az éghajlatváltozás, részben a kézi betakarítás nagy munkaerő-igénye miatt. A termesztés lassan szinte csak kiskertekben marad meg.
Málna például már csak szórványosan található: Nógrád vármegyében 16 hektáron, Hevesben 10 hektáron, Zala és Vas vármegyékben pedig 7-8 hektáron termelik. A bogyósok termesztése inkább a kiskertekben maradt meg.
A ribiszke-termesztés jobb helyzetben van, mivel a gépesített betakarítás teljesen kidolgozott. Az országban 1000 hektáron termesztik, hektáronként 6 tonnás termésátlaggal.
Szedret 30-40 hektáron termesztenek, termésátlagaik 10-20 tonna között mozognak - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) összefoglalójából.
Árak
A málna ára a nagybani piacon 2000-2200, az áfonyáé 1800-2000, a ribizlié 1400-1500, a szederé 2000-2100 Ft/kg között mozgott július 4-én.