Főtt csirke fehér rizs fehér tányéron

Ez a közkedvelt szingapúri eledel

Fotó: Shutterstock

Egy egész ország kénytelen lemondani kedvenc ételéről

„Csirke-rizs krízis” kezdődött Szingapúrban, miután az eddigi egyik fő exportőr lemondta több millió szárnyas szállítását. Ez is a Covid, a háború és az extrém időjárás miatt kialakult újabb élelmiszerellátási probléma.

Élő csirkét hoztak

Szingapúr évtizedek óta legközelebbi szomszédjától, Malajziától szerzi be szárnyasimpotjának harmadát. Havonta körülbelül 3,6 millió, nagyrészt élő csirkét exportálnak Szingapúrba, amiket ott levágnak és hűtőbe tesznek.

A malajziai miniszterelnök azonban bejelentette, hogy júniustól beszüntetik az élő csirke szállítását Szingapúrba. Azt a mennyiséget inkább belföldön értékesítik, mert náluk sincs elég csirke, az árak pedig magasak.

A kiviteli tilalom egyrészt azért érinti érzékenyen a szingapúriakat, mert a csirke-rizs kombó tulajdonképpen nemzeti eledel, másrészt azért, mert fagyasztott húsra nem fanyalodnának.

Szingapúri vetület

Míg a szingapúri vezetés igyekezett meggyőzni a lakosságot arról, hogy lesz elég csirke, sőt még annál több is, a kereskedők arra számítanak, hogy az árak felszöknek.

Jelenleg 3 dollárnak megfelelő összegbe kerül egy egész csirke, de arra számítanak, hogy ez felmehet 4-5 dollárra is.

A csirke-rizs krízisnek elnevezett szingapúri jelenség csak az egyik vetülete a világszerte érezhető élelmiszerhiánynak. Az Ukrajna ellen indított orosz háború, a Covid által okozott ellátási problémák és az extrém időjárás mind hozzájárultak az élelmiszerhiányhoz, és ennek nyomán az árak emelkedéséhez.

Az Egyesült Államokban, Ázsiában és Afrikában a burgonyahiány miatt egyes gyorséttermek kifogytak a sült krumpliból.

Malajziában a csirkék etetése kerül többe, emiatt a csirkehús ára megemelkedett, ezért tartják inkább otthon a jószágokat, belső fogyasztásra.

Fagyasztott? Soha

Szingapúrban arra számítanak, hogy a csirkehiány hónapokig is eltarthat. Az egyik szingapúri csirkeárus a CNN-nek elmondta: az utolsó malajziai szállítmányból nála az összes zúza is elfogyott, pedig az nem szokott nagy népszerűségnek örvendeni.

A rövid távú megoldást a fagyasztott csirke behozatala jelenthetné, például Thaiföldről vagy Brazíliából, de a szingapúri csirke-rizs árusok kizártnak tartják, hogy fagyasztottból főzzenek. Azt mondják, nem lenne finom.


The Conversation

Ne hagyd ki!