Vízzel elárasztott utca színes ruhába öltözött emberek

Áradás Bangladesben

Fotó: Shutterstock

Ennyit bukik a világgazdaság 2050-re, ha nem fogjuk meg a vizet

A világ legnagyobb gazdaságait sújtó aszályok, viharok és heves esőzések 5,6 billió dollár veszteséget okozhatnak a globális gazdaságban 2050-re – derül ki egy friss kutatásból.


A heves esőzések nyomán kialakult áradások idén városokat öntöttek el Kínában és Indiában, fennakadást okoztak a víz- és áramellátásban Indiában, miközben a szárazság a termést tizedelte szerte Európában.

A víz az úr

A hasonló károk százmilliárd dolláros nagyságrendű gazdasági veszteséget jelentenek. A tavalyi extrém szárazságok, áradások és viharok globálisan 224 milliárd dolláros veszteséggel jártak a brüsszeli Emergency Events adatai szerint – írja a Reuters.

Mivel a klímaváltozás egyre intenzívebb csapadékhullást, áradást és szárazságot vetít előre a következő évtizedekre, az ezekkel járó veszteség is megsokszorozódik – derül ki a GHD környezetvédelmi tanácsadó cég jelentéséből.

A víz – ha túl sok, vagy túl kevés – a legpusztítóbb erő lehet, amelyet egy közösség megtapasztalhat

– mondta a GHD-től Don Holland.

A GHD a vízhez kapcsolódó kockázatokat hét országban vizsgálta, amelyek eltérő gazdasági és klímahelyzettel rendelkeznek:

  • Egyesült Államok,
  • Kína,
  • Kanada,
  • Egyesült Királyság,
  • Fülöp-szigetek,
  • Egyesült Arab Emírségek,
  • Ausztrália.

Gyártás és mezőgazdaság

Globális biztosítási adatok és tudományos kutatások nyomán azt vizsgálták, az extrém időjárási jelenségek hogyan hatnak az egyes iparágakra, illetve az országok gazdaságai mekkora összeget veszítenek azonnali és hosszú távú következményként.

A világ legnagyobb gazdaságában, az Egyesült Államokban a veszteségek 2050-re elérhetik a 3,7 billió dollárt, egyben az amerikai GDP addig évi fél százalékot zsugorodhat. A világ második számú gazdasága, Kína pedig az évszázad közepére 1,1 billió dollárt veszíthet.

A globális gazdaság szempontjából a legfontosabb öt üzleti szektor közül a gyártást és az elosztást érintheti a legsúlyosabban a vízkár: 4,2 billió dollár értékben. A vízhiány a termelést szakíthatja meg, a viharok és áradások az infrastruktúrát károsíthatják.

A mezőgazdasági szektor, amelyet egyaránt érzékenyen érint a vízbőség és a vízhiány is, 2050-re 332 milliárd dollárnyi veszteséget szenvedhet el. A viszonteladói, a bank- és az energiaszektor is jelentős kihívásokkal nézhet szembe.

Itt írtunk arról, hogy az űrből is érzékelhető a klímaváltozás, és az idei extrém időjárási körülmények egyértelműen annak tudhatók be.

Ne hagyd ki!