Rossz helyzet a hazai pulykaágazat
Forrás: Shutterstock

Pulykát ettél karácsonyra? Gondolj a tenyésztőkre, durva évük volt

Hogyan kezelheti egy gazdaság, ha ellátási nehézségei vannak, elszálltak a költségi, aztán a madárinfluenza miatt le kell ölni a baromfiállományát is? Az idei év nehézségeiről számolt be a nemzetközi pulykapiacon meghatározó magyar cég.

Meghatározó magyar cég a globális pulykapiacon

A 160 főt foglalkoztató nádudvari központú cég, NAGISZ Zrt. a világ egyik meghatározó vállalata a pulykapiacon. Elsősorban tenyésztojás és napospipe előállításával, valamint kereskedelmével foglalkoznak, ebben a szektorban pedig a hetedik legnagyobbak a világon.

Mintegy 4,5–5 milliárdos árbevétellel számol évente a cég. A NAGISZ Zrt. évi 12 millió tojást állít elő, 2023-ban két új teleppel bővülnek. Azokkal ez a mennyiség elérheti a 15 millió darabot.

A tenyésztojás-termelésük 80–85 százalékát külföldre értékesítik. A főbb vásárlóik között Lengyelország, Ausztria, Horvátország, Olaszország és Oroszország szerepel, azonban a hazai piacon is értékesítenek körülbelül egymilliót.

Saját keltetőjükben emellett évi 2–2,5 millió tenyésztojást ki is keltenek, amiből 1,5–2 millió elsőosztályú naposmadár születik - olvasható a magyarmezőgazdaság.hu cikkében.

Elszálltak a költségeik

Az előző években azonban jelentősen elszálltak a költségeik. Az egyik legsokatmondóbb adat, hogy amíg csupán egyetlen tojó felnevelése 16–19 ezer forintba kerül Czinege László, a NAGISZ Zrt. ágazatvezetője szerint, a szülőpároknál alkalmazott takarmányok ára egy év alatt 50 százalékkal nőttek, pedig azt saját maguk gyártják. Ezt még megfűszerezi az is, hogy a covid miatt ellátási nehézségek is felléphetnek manapság.

Erre rátesz még egy lapáttal, hogy jelenleg 2–2,5-szer annyiba kerül az áram és a gáz, mint az előző kötésnél. De többet kell fizetni a csomagoló anyagokért vagy a műszaki berendezésekért is.

És mindennek a tetejében a madárinfluenza miatt több felvásárló, mint például Kína, Hongkong leállította a pulykák importját, ami túltermelést okozott Európában.

Tovább tetézi a bajt, hogy az előbb felsorolt költségnövekedéseket nem követi a pulyka felvásárlási ára. Ha pedig baj van a pulykák piacán, baj van a tenyésztojásukén is. Sem az élő állatért, sem tojásért nem kapnak többet, miközben a madárinfluenza miatt sok helyen ki kellett irtani a pulykát. Ez pedig akár áruhiányhoz is vezethet – vélekedett a gazda.

Ez történik, ha odaér a vírus

Azonban nem az árak elszállása és az áruhiány jeletette idén a legnagyobb problémájukat. Tavasszal még nagyobb csapás érte a gazdaságot: őket is elérte a madárinfluenza. A vírus a mellett, hogy tetemes kárt okozott, érzelmileg is megviselt mindenkit. Senki nem volt arra felkészülve, hogy meg kellett semmisíteniük a baromfiállományt, márpedig ez történt. Elmondásuk alapján azóta sem tudnak túllépni a fájdalmas emléken.

Az üzleti világ azonban megértette a helyzetüket és melléjük álltak a partnereik a bajban. Ők pedig hozzáláttak a madárinfluenza okozta kiesés következményeinek a kezeléséhez. Azonban kiesett a tenyésztésből 2 hónap. Emellett a következett 3 hónapban végre kellett hajtaniuk a fertőtlenítést is, azóta azonban már új állatállománnyal termelnek a nádudvari telepükön.


Ne hagyd ki!