Egy tányér takarmánynak való házi tücsök

Bogaras döntés forradalmasíthatja a takarmányozási ágazatot

A napokban hatályba lépett egy új EU-s szabály, amely jelentős mérföldkő egy olyan ágazat számára, amely jó ideje szeretne betörni a takarmányozási üzletágba.Új seriff a városban

A háziállatok és a halak, sőt, már az emberek is megtapasztalhatták azt a „kiváltságot", amelyet az EU döntéshozói most a szárnyasokra és a sertésekre is kiterjesztettek. Szeptember elején ugyanis hatályba lépett egy új uniós jogszabály, amely engedélyezi a rovarfehérje baromfi- és sertéstakarmányban való felhasználását. A rovarfehérje-termelők egyre népesedő táborának igen örvendetes ez a hír, a különleges fehérje széleskörű ipari elterjedésére azonban még várni kell.

Pro és kontra

Miután az EU-ban 2001-ben jelentősen korlátozták a feldolgozott állati fehérjék felhasználását a kergemarhakór aggasztó terjedése miatt, a szója és halliszt vált a kontinensen használt takarmány alapjává. A szója és a halliszt előállítása azonban sok helyet igényel és káros lehet a környezetre is, ezért az iparág jó ideje más lehetőségeket keres. Most úgy tűnik, a rovarok jelenthetik a megoldást. A rovarok tenyésztése kevés földet és vizet igényel, ráadásul mezőgazdasági melléktermékeken vagy élelmiszer-hulladékon, például rothadó gyümölcsökön és zöldségeken is elélnek. Az is mellettük szól, hogy a legtöbb vadon élő hal, madár és sertés rendszeresen fogyaszt rovarokat. Egyetlen probléma van, mégpedig az áruk.

Hossz még az út

A rovarfehérje kétszer drágább, mint a halliszt, a szójafehérjéről már nem is beszélve, ami nagyságrendekkel olcsóbb az új fehérjeforrásnál. Az árszabásra megoldást jelenthet a rovartenyésztés elterjedtségének növelése. A Rabobank élelmiszerbank előrejelzése szerint a globális rovartermelés 2030-ra elérheti az 500 ezer tonnát szemben a jelenlegi 10 ezer tonnával, a növekedés hatására az árak várhatóan esni fognak.

Egyes kutatások rámutattak, hogy a rovarok jóval többek egyszerű takarmánynál. Fokozhatják a növekedési ütemet és erősíthetik az immunrendszert is. A lisztférgekkel foglalkozó Ÿnsect vállalat igazgatója, Antoine Hubert szerint, mivel a baromfi- és sertéstakarmányok piaca messze a legnagyobb és legkompetitívebb, ezért a rovarfehérjét először valószínűleg csak prémium húsokban fogják használni.

Idén az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség azt is kimondta, hogy három rovarfaj (sárga lisztféreg, sáska és házi tücsök) emberi fogyasztásra is alkalmas és biztonságos. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy az emberek kevésbé lelkesednek az ötletért, mint a csirkék és a sertések.

Ne hagyd ki!