Drágul a fagyi

Mennyivel drágul a balatoni nyaralás? Egyesek már most azzal riogatnak, hogy a járvány miatti veszteségeket nagyobb áremeléssel akarják kompenzálni a szállásadók, vendéglátósok, de mi az igazság?


A pontos számításokra még várni kell, de az előrejelzések szerint a járványvédelmi intézkedések, az alapanyagok árának emelkedése és a munkaerőhiány miatt lesz némi áremelkedés, ha nem is olyan mértékű, ami elriasztaná a nyaralókat, írja az mno.hu.

A hévízi szobakiadók a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési pályázaton elnyert pénzből jelentős összegeket fordíthattak komfortosításra, a minőségi szintlépéssel a privát szállások esetében számítani kell némi díjemelésre

– mondta a a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke. Lajkó Ferenc hozzátette: a magánszállásadók a vendégeik után 2013-ban 450, 2020-ban 515 forint idegenforgalmi adót fizettek, ám azt még nem lehet tudni, hogy a 2021-re éjszakánként és személyenként 530 forintban megállapított ifát be kell-e fizetniük. Balatonlellén a partközeli apartmanok tulajdonosai a múlt évihez hasonló árakon kínálják a szállásokat. Egy tóközeli apartmanház háromágyas szobájáért előre foglalás esetén a főszezonban 12–16 ezer forintot, de van, ahol ennél többet számolnának fel.

Sok a bizonytalanság

Még kérdés, visszajönnek-e a főszezonra az időközben elvándorolt dolgozók, és ha igen, mennyiért. Ennek óhatatlanul szállásdíjfelhajtó szerepe lesz

– mondta a lapnak Hoffmann Henrik hoteltulajdonos, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, hozzátéve, hogy a kereskedelmi szálláshelyek folyamatosan áraznak, amelynek fontos tényezője a mindenkori kereslet. Ha az nő, akkor az árak is nőni, de ezt az árnövelést szerinte nem szabad sajnálni a szállodáktól. A több mint egy évig tartó nagyon nehéz időszakra ez sem jelent gyógyírt, hanem csak egy sebtapaszt. Ettől nem gyógyul meg a beteg.

Ételek, fagyi

Nem lesz olyan mértékű a vendéglői árak emelése, mint azt az ételekhez szükséges anyagok árának emelkedése indokolná

– mondta Makkos Péter fonyódi étterem-tulajdonos, aki május elejére tervezi az üzletnyitást, és 10-15 százalékos áremeléssel számol.

Idén a 350–420 forintot is elérheti a fagylalt ára, de várható, hogy lesznek különbségek az egyes üzletek, kitelepült fagyispultok és alkalmi büfések árlistái között. Két éve a Balatonnál 280–300 forintba, tavaly 300–350-be kerültek a gombócok, 2021-ben lesz olyan fagyizó, ahol 400–420 forintot is elkérhetnek a hétdekás tölcséres édességért – derült ki a lap körképéből.

Így nyaralna a magyar

A szállás.hu felmérése szerint a lakosság harmada bízik abban, hogy idén már nyaralhat.

  • Tavalyhoz képest a többszörösére ugrott az előfoglalások száma, az átlagos foglalási ár éjszakánként és személyenként 9070 forint, az átlagos foglalási érték 118 700 forint. Bár a kutatásban résztvevők többsége maximum 100 ezer forint körüli szállásköltséggel tervez, a teljes nyaralásra többet költenének, maximum 300 ezer forinttal kalkulálnak.
  • Az átlagos foglalás 4 éjszakára szól idén, míg tavaly 2-3 éj volt, a Szállás.hu foglalási adatai alapján az átlagos vendéglétszám foglalásonként 3-4 fő.
  • 10-ből 8 nyaralást tervező nem hotelben tölti majd nyaralását: az idei nyári foglalások 33 százaléka apartmanba szól, míg hotelbe 25 százalék.
  • Az eddig lezárt öt kutatás alapján kizárólag belföldi nyaralást a lakosság kétharmada, külföldit tízből 2 tervez idén nyárra. A bel- és külföldre is utazók aránya visszatért a március eleji és azelőtti szintre (11-12 százalék).
  • Április elején a nyaralást nem tervezők aránya stagnálást mutat, a lakosság egyharmada továbbra sem tud vagy nem mer tervezni.

A kérdés az, hogy a Balatonnál mire lesz elég a 300 ezer forint.

Ne hagyd ki!