Ázsiai csontnyelvű halak úszkálnak egy sötét akváriumban
Fotó: Shutterstock

A gyűjtők akár egy ház árát is kifizetik ezért a halért, de miért?

A sárkányhalként is ismert ázsiai csontnyelvű hal a világ legértékesebb akváriumi hala. Egyetlen példányáért akár 93 millió forintot is megadnak a lelkes gyűjtők. Nézzük, mi indokolja a különleges hal csillagászati árát.Szerencse, gazdagság, életmentés

A délkelet-ázsiai édesvizekben őshonos sárkányhal egészen a 20. század közepéig átlagos halnak számított, amit a helyiek előszeretettel fogyasztottak. Aztán 1967-ben minden megváltozott, amikor egy akvárium-kereskedő észak-malajziai utazásán meglátott egy csontnyelvűt az egyik halpiacon. A kalandor kalmárnak annyira megtetszett a különleges állat, hogy azonnal beszerzett egy élő példányt, amelyet hazavitt magával az otthoni akváriumába. A következő években futótűzként terjedt a sárkányhal híre, amely az 1980-as években Tajvanon is megjelent. Az emberek ekkorra már egész mítoszokat építettek a halak köré, ami egyenes úton vezetett ahhoz, hogy Ázsiában már szinte mindenki akart egy példányt saját otthonába a nemes jószágból. A szóbeszédek szerint a vörös és az arany példányok szerencsét és gazdagságot hoznak, és akár arra is képesek, hogy nemes egyszerűséggel kiugorjanak az akváriumukból, hogy megmentsék gazdájuk életét, ha az bajba kerülne. A hírverés óriási keresletnövekedéshez, így túlhalászáshoz vezetett, ami miatt drasztikusan csökkent a vadon élő csontnyelvű-populáció, ezzel egy időben pedig egekbe szökött a halfarmokon tenyésztett példányok ára.

Macsó hobbi

A '90-es évek közepén jelentek meg az első hivatalos csontnyelvű halfarmok, amelyek napjainkban már Délkelet-Ázsia minden tartományában megtalálhatók. A halak ára igen széles skálán mozog. Egy chilivörös példányt már 1400 dollárért is be lehet szerezni, egy úgynevezett smaragdzöld-szupervörös csontnyelvűért viszont alsó hangon 12 ezer dollárt, átszámítva nagyjából 3,7 millió forintot kell fizetni. A legritkább és egyben legértékesebb sárkányhalak az albínók. 2009-ben például egyetlen fehér példányért 300 ezer dollárt, azaz körülbelül 93 millió forintot fizetett egy névtelen, magas rangú kínai kormánytisztviselő. A vásárlók túlnyomó többsége középosztálybeli kínai férfi, akik státuszszimbólumként tekintenek a jószágokra.

Pikkelyes divatikonok

Az elképesztően értékessé vált halak természetesen a bűnözők figyelmét is felkeltették. Manapság a halfarmok tulajdonosai vastag betonfalakkal, képzett kutyákkal és biztonsági őrökkel védik területeiket. Akkora rajongás övezi a halakat, hogy már a kozmetikai sebészet világába is begyűrűztek. Nem ritka, hogy szépészeti beavatkozásokat, például szememelést vagy állplasztikát végeznek a „deformáltabb" sárkányokon. A tulajdonosok arra sem sajnálják a pénzt, hogy gépkocsi-kíséretet biztosítsanak, ha el kell szállítani valahova a halakat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a veszélyeztetettnek minősített csontnyelvűeket a világ számos országában, például az USA-ban nem lehet legálisan beszerezni, már az országba való szállításuk is büntetőeljárást von maga után. Nem egy ember ment már börtönbe azért, mert fittyet hányt az említett törvényre.

Ne hagyd ki!