2016 óta új adószabályok vonatkoznak a működésükre
Fotó: Shutterstock

Legálisan kerestünk százmilliókat erdei gyűjtögetéssel

Összesen mintegy 500 millió forint ütötte a zsebét azoknak a magánszemélyeknek, akik például gombát, csigát, levendulát gyűjtöttek és adtak le felvásárlóknak az idén. Nemcsak a gyűjtögetők és a kereskedők, hanem az állam is jól járt.


Kedvezményes adószabályok érvényesek a gyűjtögetésre

Évi 500-800 millió forint közötti adózott bevétel ütötte a markát az erdőt-mezőt járó magánszemélyeknek, az úgynevezett hobbigyűjtőknek az utóbbi években. 2016-tól érvényesek a rájuk vonatkozó kedvezményes adószabályok, onnantól az állam is jobban profitál a gyűjtögetőkből.

A rendelkezések kizárólag azoknak a teendőjét könnyítik meg, akik nem őstermelők, és nem is egyéni vállalkozók, hanem magánemberként, egyfajta mellékes keresetkiegészítésért járják a természetet

- magyarázta Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője a VG-nek.

A szabályokról

A szakember elmondta, hogy ezek a szabályok akkor alkalmazhatók, ha a gyűjtögetők hivatalos felvásárlónak adják el például a vadon talált gombát, csigát, medvehagymát, esetleg bodzavirágot, csipkebogyót vagy levendulát. A leadott termény vagy állat ellenértékének 25 százaléka számít jövedelemnek, vagyis csak arra a részre számítják fel a 15 százalékos személyi jövedelemadót.

Idén a hobbigyűjtők mintegy 493 millió forintot kaptak a felvásárlóktól augusztusig, az államnak pedig nagyjából 18,5 millió forint adóbevétele származott ebből. A szabályozás első évében 490 millió forint bevételre tettek szert az erdőt-mezőt járó magánszemélyek. A következő két esztendőben is hasonlóan alakult az éves érték, azonban 2019-ben 660 millió forintot, tavaly pedig majdnem 800 milliót zsebeltek be. A hobbigyűjtőknek semmilyen adóügyi kötelezettsége nincs az így szerzett jövedelmükkel.

A közterhet a felvásárló számolja ki, majd levonja azt a gyűjtőnek járó összegből, és be is vallja az adóhivatalnak. Ez azt is jelenti, hogy a magánszemélyeknek nem kell kérvényt beadniuk a hatósághoz, vagy igazolást kérniük a NAV-tól, ahogy a bevallással és az adófizetéssel sem kell vesződniük. Lényeges az is, hogy a felvásárlók nem egy-egy magánszemélyhez kötve kezelik és adják meg az adatokat, hanem ömlesztve, ilyen értelemben anonim módon

- tájékoztatott a NAV szóvivője.

Ha az összegyűjtött terményeket, állatokat ha valaki nem felvásárlónak adja el, akkor a kapott ellenérték az érintett önálló tevékenységéből származó bevételének minősül, ezért bevallásköteles.

Öt gyógynövény, aminek ősszel van a szezonja

Nyaranta a gyógynövények virágainak van szezonja, ősszel inkább a bogyóik, a magjaik, esetleg a gyökerük-gumóik juthatnak szerephez. Ebben a cikkünkben mutattunk öt olyan Magyarországon honos gyógyhatású növényt, amelyeket ebben az időszakban érdemes gyűjteni, bár leginkább saját felhasználásra. Ilyen például a gyermekláncfű, a fekete nadálytő, a csipkebogyó, a bodzabogyó és a galagonya.

Ne hagyd ki!