Tavaly is legálisan kerestünk százmilliókat erdei gyűjtögetéssel
Fotó: Shutterstock

Elkezdődött a szezon: ez a gomba már gyűjthető

Véget ért a gombászok „uborkaszezonja”. A hazai erőkben újra megjelentek a gombák. Legelsőként az ehető gombafajok közül talán a cseh kucsmagombával találkozhatnak a gombázók, leginkább a lombos ligeterdőkben és a bozótosokban.


Újraindult a hazai gombaszezon

Márciustól májusig terem a Magyarországon legkorábban megjelenő ehető gombafajta, a cseh kucsmagomba (Verpa bohemica). A nedves talajt preferáló faj a többi kucsmagombafélétől leginkább a süvege tönkhöz való magas kapcsolódása alapján különböztethető meg. Azonban különösen vigyázni kell a szedésénél, hiszen több hozzá hasonló gombafaj is mérgező, például a redős papsapkagomba.

A Sokszínű Vidék megjegyzi, alig kezdődött el az idei gombaszezon, máris a cseh kucsmagomba bőséges terméséről szólnak a beszámolók. Azonban az említett gombafaj nyersen fogyasztva allergiát okozhat. Emellett gyorsan megromlik, ezért csak frissen és legalább forrázás után ajánlott elfogyasztani. Klasszikus elkészítési módja a vajban párolás, de készülhet tejszínesen és zöldfűszer szószban is, illetve gyakran teszik levesbe. Húsokhoz és tésztákhoz is kiváló köret lehet.

Kedvezményes adószabályok érvényesek a gyűjtögetésre

Évi 500-800 millió forint közötti adózott bevétel ütötte a markát az erdőt-mezőt járó magánszemélyeknek, az úgynevezett hobbigyűjtőknek az utóbbi években. 2016-tól érvényesek a rájuk vonatkozó kedvezményes adószabályok, onnantól az állam is jobban profitál a gyűjtögetőkből.

A rendelkezések kizárólag azoknak a teendőjét könnyítik meg, akik nem őstermelők, és nem is egyéni vállalkozók, hanem magánemberként, egyfajta mellékes keresetkiegészítésért járják a természetet

- magyarázta Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője a tavalyi év végén.

Elmondta, ezek a szabályok akkor alkalmazhatók, ha a gyűjtögetők hivatalos felvásárlónak adják el például a vadon talált gombát, csigát, medvehagymát, esetleg bodzavirágot, csipkebogyót vagy levendulát. A leadott termény vagy állat ellenértékének 25 százaléka számít jövedelemnek, vagyis csak arra a részre számítják fel a 15 százalékos személyi jövedelemadót.

Tavaly is legálisan kerestünk százmilliókat erdei gyűjtögetéssel

Tavaly a hobbigyűjtők mintegy 493 millió forintot kaptak a felvásárlóktól augusztusig, az államnak pedig nagyjából 18,5 millió forint adóbevétele származott ebből. A szabályozás első évében 490 millió forint bevételre tettek szert az erdőt-mezőt járó magánszemélyek. A következő két esztendőben is hasonlóan alakult az éves érték, azonban 2019-ben 660 millió forintot, 2021-ben pedig majdnem 800 milliót zsebeltek be. A hobbigyűjtőknek semmilyen adóügyi kötelezettsége nincs az így szerzett jövedelmükkel.

A közterhet a felvásárló számolja ki, majd levonja azt a gyűjtőnek járó összegből, és be is vallja az adóhivatalnak. Ez azt is jelenti, hogy a magánszemélyeknek nem kell kérvényt beadniuk a hatósághoz, vagy igazolást kérniük a NAV-tól, ahogy a bevallással és az adófizetéssel sem kell vesződniük. Lényeges az is, hogy a felvásárlók nem egy-egy magánszemélyhez kötve kezelik és adják meg az adatokat, hanem ömlesztve, ilyen értelemben anonim módon

- tájékoztatott a NAV szóvivője.

The Conversation

Ne hagyd ki!