Modernizáció nélkül leáldozhat a szektornak
Fotó: Shutterstock

Kapával, kaszával nem lesz versenyképes a magyar agrárium

Muszáj fejlődnie, újítania a magyar mezőgazdaságnak. Innováció nélkül nem lehet versenyképes hazánk agráriuma. Azonban több gátló tényezője is van a modernizációnak a szektorban.


Fejlesztések nélkül nem lehetünk versenyképesek

Más iparágakhoz hasonlóan a mezőgazdaságban is a profit növelése csakis innovatív megoldások használatával érhető el. A hazai termelők jelentős része rendkívül érdeklődő az új eszközök, gépek és módszerek iránt, viszont a legtöbb gazdát gátolja ezek használatában a szükséges tőke és a szakmai felkészültség hiánya. Hazánk jelentősen elmaradt az innovatív megoldások oktatásában – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarára (NAK) hivatkozva az Agrárszektor.

Az agráriumban innovatív megoldásokkal elsősorban a vállalatirányítási és más döntéstámogató rendszerek formájában találkozhatunk, amelyek használják azokat az adatokat, amiket a különböző modern gépek és eszközök szenzorjai gyűjtenek és továbbítanak az adatfeldolgozó és elemző IT-rendszerek felé. Ezekben fellelhetők a műholdképeket vagy a drónfelvételeket elemző szoftverek is, sőt egyes alkalmazásokban már a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket is igyekeznek kihasználni

- nyilatkozta a NAK.

Mindezek mellett előtérbe kerül a robotizáció is, ami a különösen munkaerő-igényes kultúrák művelésében terjedhet el.

Ezért is szükséges az innováció

Az innovatív megoldások leginkább a termelési hatékonyság javítását szolgálják, azaz az egységnyi ráfordítással elérhető érték növelését. Ebbe beleértendő egyebek mellett az energia-, az inputanyagok vagy az emberi munkaerő-felhasználás csökkentése, illetve a munkafolyamatok optimalizálása, valamint egy nagyobb hozzáadott értékű végtermék létrehozása.

Ilyen jellegű fejlesztések terjedését segíti a NAK Techlab programja, amely kisebb és nagyobb agrárvállalkozásokat is támogat az innovatív megoldások használatában, így a hatékonyságuk növelésében.

Nem csupán a versenyképesség, de a változó környezeti körülmények is indokolják a digitalizációs folyamatok bevezetését; az élelmiszerválságra, a vízkészletek csökkenésére vagy például a különböző fenntarthatósági kérdésekre egyaránt kiszámítható és gyors reakciót kell adniuk a gazdálkodóknak. Elméletben a termelők számára az egyszerűbb, átláthatóbb, tervezhetőbb és gyorsabb munkafolyamatokat, valamint az alacsonyabb fajlagos önköltségi szint elérését és ezáltal a versenyképesebb gazdálkodást segítik ezen megoldások

- tájékoztatott a NAK.

A Kamara hozzáteszi, hogy komplex, innovatív megoldások egyelőre nem léteznek, ezért csak a termelés egyes részeit lehet a fejlesztésekkel optimalizálni.

The Conversation

Ne hagyd ki!