Bill Gates több száz millió dollárt gyűjtött össze hét nagy amerikai cégtől olyan tiszta technológiák kifejlesztésére, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a klímaváltozás elleni harcban.


Áttörés + energia + katalizátor

A Breakthrough Energy nonprofit energiavállalat, amelyet Bill Gates 2016-ban alapított bejelentette, hogy hét piaci gigász is befektetett a nagyra törő vállalkozásba. Nevezetesen a Microsoft, a BlackRock, a General Motors, az American Airlines, a Boston Consulting Group, a Bank of America és az ArcelorMittal acélgyártó vállalat is. A befektetés pontos összege nem ismert, de egyes információk szerint több mint egymilliárd dollárról van szó. A Washington-i székhelyű cég tájékoztatása szerint a pénzt az év elején indult „Breakthrough Energy Catalyst" projektre fordítják, amelynek célja olyan új megoldások finanszírozása, létrehozása és megvásárlása, amelyek a nulla szén-dioxid-kibocsátású gazdaság alapkövei lehetnek.

Ipari forradalom?

Bill Gates korábban arról beszélt, hogy a klímakatasztrófa elkerülése érdekében szükség van egy újabb Ipari forradalomra.

A zéró-kibocsátás megvalósításához szükséges technológia fele vagy nem létezik, vagy túl drága ahhoz, hogy a világ nagy része megengedhesse magának.

-fogalmazott a Microsoft atyja, hozzátéve, hogy a Catalyst célja az, hogy ezt megváltoztassa.

Kifejtette, hogy a Catalyst egyfajta befektetés a tiszta technológiára épülő jövőbe.

A magán- és állami partnerek egyre növekvő közösségével együttműködve a Catalyst globális képet fog kapni az energiainnovációs környezetről-a kulcsfontosságú technológiákról, az élvonalbeli vállalatokról, a támogató partnerekről és a döntő fontosságú politikákról-, és finanszírozni fogja azokat a projekteket, amelyek a legnagyobb pozitív hatást gyakorolják a bolygónkra.

-tette hozzá Bill Gates.

A projekt elsősorban a hosszútávú energiatárolásra, a fenntartható repülőgép üzemanyagokra és a zöld hidrogén fejlesztésére fog koncentrálni. Illetve az úgynevezett direct air capture (DAC) technológiára, amely olyan rendszereket takar, amelyek beszívják a környezeti levegőt, kémiai reakciókkal kivonják belőle a szén-dioxidot, majd a megtisztított levegőt visszaengedik a légkörbe. A BlackRock, a Microsoft, az American Airlines és a ArcelorMittal a hírek szerint fejenként 100 millió dollárral szálltak be a projektbe. A többi vállalat tehervállalása nem ismert.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Újabb hét, újabb büntetés: halmozza a rekordokat a Facebook

Az Egyesült Királyság versenyfelügyelete (CMA) magyar forintban számolva több tízmilliárdos büntetést szabott ki a Facebook-ra, mert a közösségi óriás szándékosan megszegte a szigetország versenyjogi szabályait.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Ellepték a katasztrófaturisták a konténerhajókkal teletömött kikötőket

Néhány hónapja valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy valami jó is kisülhet a hajózási iparág vergődéséből. Mint kiderült, rengetegen kíváncsiak az óriási teherhajókra, az érdeklődők ellepték a világ nagyobb kikötőit. Az eredmény? Fellendült a turizmus.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!