Elon Musk: a nukleáris energia rendkívül biztonságos

Elon Musk: a nukleáris energia rendkívül biztonságos

Igazi nagyágyúk tették tiszteletüket a napokban tartott The B-Word konferencián. Cathie Wood és Jack Dorsey mellett Elon Musk is beszélt egyebek között a Bitcoin-ról és a nukleáris energiáról is.Elektromos autók és megújuló energiával működő akkumulátor-farmok ide vagy oda, nagyon úgy néz ki, hogy Elon Musk a nukleáris energia pártolója. A kripto-piac vezetőinek globális szövetsége, a Crypto Council for Innovation (CCI) által tartott konferencia a Bitcoin gazdasági ereje köré összpontosult. Viszont egy érdekes témába is belemerültek a résztvevők – főleg Elon Musk -, ami nem más, mint a nukleáris energia. Musk már 2007-ben is úgy nyilatkozott az amerikai PBS televíziós csatornának, hogy több atomerőművet kellene építeni, amelyekkel helyettesíteni lehetne a sokkal károsabb szén- és fölgázerőműveket. Furcsán hangozhat ez a megújuló energia egyik legnagyobb támogatójától, de kicsit mélyebbre ásva érthető az üzletember álláspontja.

Biztonságos fisszió

A nukleáris energia nagy általánosságban tiszta energiának számít, ugyanis előállításakor nem keletkezik semmilyen üvegházhatású gáz. Viszont az elmúlt jó néhány évben súlyos reaktor balesetek, sőt, katasztrófák történtek, amelyek megpecsételték az erőművek megítélését. Ettől függetlenül a nukleáris energia továbbra is napjaink egyik legfőbb energiaforrása, a megújuló megoldások elterjedése és csúcsra pörgetése pedig még évekbe, évtizedekbe telhet. Éppen ezért Musk is úgy véli, hogy van létjogosultsága a sokak által kritizált forrásnak. A konferencián az üzletember kifejtette, hogy manapság már rendkívül biztonságos reaktorokat lehet létrehozni.

Úgy gondolom, hogy a modern nukleáris erőművek a közhiedelemmel ellentétben biztonságosak. Én tényleg úgy vélem, hogy manapság nagyon, nagyon biztonságosan előállítható a nukleáris energia. És itt most a nukleáris maghasadásra, nem pedig a magfúzióra gondolok.

-mondta a Tesla-vezér.

A hagyományos reaktorok maghasadással (fisszió) állítanak elő energiát. A fisszió során egy neutron egy nagyobb atomnak ütközik, amelynek következtében két kisebb atom keletkezik, a hasadás folyamán pedig energia szabadul fel. A fúzió ennek az ellentéte. A fúzió során két kisebb atom ütközik össze, amelyek így egy nagyobb, nehezebb atommá egyesülnek, amely szintén energiafelszabadulással jár. Egyebek között a Nap is magfúzióval generálja a saját energiáját.

Bill Gates és Elon Musk egy véleményen

Egyes tudósok szerint a fúzió biztonságosabb módja az atomenergia előállításának, ugyanis a fisszió hatására olyan radioaktív hulladék keletkezik, amely nagyon sokáig veszélyes maradhat, ellenben a fúzió csupán rövid felezési idejű radioaktív hulladékot eredményez.

A probléma az, hogy a fúziós technológiák még gyerekcipőben járnak. A jelenlegi technológiával a fúziós reaktorok csupán annyi energiát termelnek, ami éppen arra elegendő, hogy a reakciót fenntartsák, így más dolgok működtetésére már nem marad semmilyen energia. Számos cég dolgozik a fúziós reaktorok kereskedelmi forgalomba hozásán, de eddig komolyabb sikerek még nem születtek.

Sajnos azonban Musk „elfelejtette" kifejteni, hogyan is lehetne extrém módon biztonságos reaktorokat építeni, de ahogy ismerjük, valószínűleg nem a csak a levegőbe beszélt. A maghasadásra építő reaktorok rendkívül sokat fejlődtek az elmúlt időszakban. Például Bill Gates is bizalmat szavazott a technológiának, aki létre is hozta a TerraPower nevet viselő, innovatív nukleáris energiavállalatot.

Persze továbbra is sok az ellenző, akik szerint a nukleáris energia a technológia fejlődésével is komoly kockázatot jelent, és úgy vélik, sokkal inkább a megújuló energiaforrásokra kellene koncentrálni.

Ne hagyd ki!